Nagyvilág koronavírus

Az EU főképviselője reméli, hogy az orosz vakcinával hamarosan mind a 27 tagállamban olthatnak

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Az Európai Unió egyik vezető diplomatája pénteken reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az oroszok által kifejlesztett Sputnik V típusú vakcinát hamarosan mind a 27 tagállamban alkalmazhatják, írja az AP hírügynökség.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője moszkvai látogatásán arról beszélt, az orosz vakcina jó hír az egész emberiség számára. Az oltóanyagot még augusztusban engedélyezte az orosz kormány, Magyarország pedig az EU-ban elsőként vásárolt abból.

Az EU kétmilliárd dózis vakcinát kötött le több forrásból is még tavaly, de ezek közül mindössze három áll rendelkezésre a kontinensen, egyelőre relatíve csekély mennyiségben.

Remélem, hogy az Európai Gyógyszerügynökség alátámasztja majd a vakcina hatékonyságát, hogy az EU-s tagállamokban is olthassanak vele. Ez nagyon jó hír lenne, mert vakcinahiányban szenvedünk

– közölte Borrell.

Az uniós gyógyszerügynökséghez ugyanakkor még nem érkezett kérelem a Sputnik V engedélyezésére, és egyelőre az Európai Bizottság sem jelezte, hogy a blokk közösen vásárolna az oltóanyagból.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik