Nagyvilág koronavírus

Egy német zenész beperelte az államot a járványrendelkezések miatt kiesett jövedelméért

Peres úton kér kompnzációt Németország két szövetségi államától egy bajor zenész, mert koronavírus-járvány ideje alatt felmondták a rendezvényszerződéseit.

Martin Kilger az első német művész, aki az államtól kér kártérítést a lezárások következében keletkezett jövedelemkiesése miatt. A zenész összesen 14 700 eurót követel Baden-Württembergtól és Bajorországtól, kamatostul. Martin Kilgernek saját zenei és filmgyártó cége van. A 45 éves férfi és csapata esküvőket és egyéb rendezvényeket szervezett, saját együttesükkel gondoskodtak a zenéről, valamint a cég szervezte meg a vendéglátást is – írja a német Focus.

Kilger szerint számára alapvető egzisztenciális fenyegetést okozott, hogy hivatalosan betiltották a rendezvények megtartását. Azt állítja, hatalmas veszteségeket kellett elkönyvelnie, sőt 2020 augusztusától valójában semmilyen jövedelme sincs.

Baden-Württemberg és Bajorország kategorikusan elutasítja a kártérítést. A szövetségi államok a bírósági beadványra adott válaszaikban több okot is felsorolnak: tagadják a zenész szerződéseinek törvényességét, és azt is vitatják, hogy a fellépések lemondása a járványügyi rendelkezések miatt következett be.

Baden-Württemberg 47 oldalas választ küldött a bíróságra. Azzal érveltek, hogy zenészek számára általános kockázat, hogy közbejön valami, a rendezvényeket más okból is törölhették volna. Baden-Württemberg szerint a művészeknek úgy kell szerződniük a szervezőkkel, hogy mindkét fél számára megfelelő legyen a kockázateloszlás.

Martin Kilger elfogadhatatlannak nevezte az érvelést.

Erre a kockázatra senki sem tudott felkészülni. A művészek különleges áldozatot hoztak a közösségért, és ezt az államnak kell kompenzálnia

– állítja Kilger.

Németországban több tízezerre tehető azoknak a művészeknek és kulturális területen dolgozóknak a száma, akik lényegében munkanélkülivé váltak a 2020 márciusa óta tartó járványidőszakban. Az elmúlt közel egy évben a múzeumok, galériák, színházak, koncerttermek, mozik és hasonló létesítmények csak korlátozott mértékben nyithattak ki, vagy teljesen zárva kellett maradniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik