Nagyvilág koronavírus

Mégis válságtanácskozást tart az AstraZeneca és az Európai Unió

A Spiegel cikke szerint az AstraZeneca gyógyszergyártó cáfolja, hogy lemondta volna a szerdára tervezett válságtanácskozást az Európai Bizottság képviselőivel. A gyártó szerint a tanácskozásra ma, egy későbbi időpontban kerülhet sor. Szerdán a Politico arról írt, hogy a cég lemondta a tárgyalást és várhatóan írásban válaszolnak Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos kérdéseire.

Az AstraZeneca szerdai, szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatásában úgy fogalmaz:

Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan.

A Spiegel emlékeztet: az Európai Unió a csökkentett mennyiségű vakcina-szállítmányok mögött azt sejti, hogy az AstraZeneca nem korlátozta a Nagy-Britanniába, illetve más, az EU-n kívüli országokba történő szállítást. Az AstraZeneca múlt hét pénteken jelentette be, hogy 2021 első negyedévében a vártnál 60 százalékkal kevesebb oltóanyagot szállítanak az Unióba. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

Pascal Soriot, az AstraZeneca vezárigazgatója az olasz La Repubblicának arról beszélt, hogy bár éjjel-nappal dolgoznak a probléma megoldásán, egyelőre nem tudnak több oltóanyagot gyártani. Most úgy véli, februárban már egy komolyan vehető mennyiséget tudnak szállítani, de sajnos annál kevesebbet, mint amennyire korábban számítottak. A vakcina előállításának folyamatával két gyárban, Hollandiában és Belgiumban vannak gondok. Bár most úgy látja, a problémákat sikerült megoldani, két hónapos lemaradásban vannak a gyártással. Az Egyesült Királysággal három hónappal Európa előtt írtak alá megállapodást, így abban az esetben volt extra idejük a problémák kiküszöbölésére. Viszont a brit gyárból csak azután szállítanak Európába, ha ott teljesítették, amit vállaltak.

Hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására. A testület illetékes szóvivője elmondta: a bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve. Az Európai Gyógyszerügynökség még várhatóan ezen a héten döntést hoz az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik