Nagyvilág europoli

Az AstraZeneca nem hajlandó asztalhoz ülni az Európai Bizottsággal

Narayan Maharjan / Anadolu Agency
Narayan Maharjan / Anadolu Agency

A Politico értesülése szerint az AstraZeneca gyógyszergyár vezetősége nem vesz rész azon a szerda estére tervezett megbeszélésen, amelyen az Európai Bizottság a 2021 első negyedévében esedékes EU-s vakcinaszállítmányok 60 százalékos csökkentésének tervéről kérhetett volna további információkat.

A Politiconak az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: a cég írásban válaszol Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos kérdéseire, ezt azonban az AstraZeneca még nem erősítette meg. Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

A megbeszélést az AstraZeneca vezérigazgatójával készült, nagy port kavart interjú megjelenése után mondták le. Pascal Soriot az olasz La Repubblicának arról beszélt, hogy bár éjjel-nappal dolgoznak a probléma megoldásán, egyelőre nem tudnak több oltóanyagot gyártani. Most úgy véli, februárban már egy komolyan vehető mennyiséget tudnak szállítani, de sajnos annál kevesebbet, mint amennyire korábban számítottak. A vakcina előállításának folyamatával két gyárban, Hollandiában és Belgiumban vannak gondok. Bár most úgy látja, a problémákat sikerült megoldani, két hónapos lemaradásban vannak a gyártással. Az Egyesült Királysággal három hónappal Európa előtt írtak alá megállapodást, így abban az esetben volt extra idejük a problémák kiküszöbölésére. Viszont a brit gyárból csak azután szállítanak Európába, ha ott teljesítették, amit vállaltak.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására. A testület illetékes szóvivője elmondta: a bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve. Az Európai Gyógyszerügynökség még várhatóan ezen a héten döntést hoz az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik