Nagyvilág

A szenátus előtt a Donald Trump elleni vádeljárás

Jim Lo Scalzo / MTI / EPA
Jim Lo Scalzo / MTI / EPA
A volt elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás február 9-én kezdődik.

Eljuttatták az amerikai képviselőház illetékesei a Donald Trump  ellen indított impeachment dokumentumait a szenátusnak, amely dönthet a volt elnök felelősségre vonásáról – írja az MTI. Az eljárást várhatóan Patrick Leahy (a képen) vermonti független szenátor vezeti majd. Az eljárás hasonlít majd egy bírósági tárgyalásra.

A képviselőház vádat emel, a vádról a szenátus tárgyal, majd dönt, az megalapozott-e. Donald Trump ellen a demokrata képviselők és több republikánus szavazatával lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium megtámadása előtti beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

A vádeljárás tárgyalása február 9-én kezdődik. Ha a szenátus elítéli, Donald Trump elveszíti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többé nem indulhat újra elnökválasztáson. Ehhez legalább 17  republikánus szenátornak is támogatnia kellene elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

A tárgyalás két héttel később, mint ahogy eredetileg a demokraták szerették volna, de republikánusok február közepéig tolták volna el a kezdést, hogy Trumpnak elég időt adjanak a felkészülésre.

Kapcsolódó
2. impeachment: Donald Trump már ügyvédet sem nagyon talál magának
Az elnököt lázadás szításával vádolják a Capitolium ostroma miatt.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már elindították a felelősségre vonási eljárást, de akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Eddig még nem volt példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

Kapcsolódó
Trump történelmet írt: először vádoltak meg kétszer elnököt
Az USA képviselőháza megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, az impeachmentet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik