Nagyvilág koronavírus

A Pfizer a vártnál gyorsabban szállítja le a vakcinákat az EU-nak

Christian Charisius/dpa/AFP
Christian Charisius/dpa/AFP

A Pfizer a tervezettnél két hónappal hamarabb tud majd leszállítani kétszázmillió dózis vakcinát az Amerikai Egyesült Államoknak a cég vezérigazgatója szerint, és ez a számottevő bővülés az Európai Unióra is vonatkozik majd.

Albert Bourla a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, a második negyedév végéig több adagot tudnak majd az EU és az USA rendelkezésére bocsátani köszönhetően annak, hogy öt helyett hat dózis oltóanyagot tudnak tárolni az ampullákban.

A Pfizer vezérigazgatója elmondta, az USA-nak 120 millió dózist értékesíthetnek így az első negyedévben, ami 20 millióval több, mint amit korábban bevállaltak erre az időszakra.

Az Európai Unióval kapcsolatban pontos számokat nem említett, de azt közölte, hogy a változtatás miatt ide is több vakcinát tudnak majd leszállítani. Az ampullákba 20 százalékkal több dózis fér, tehát a beérkező oltóanyagok száma is ennyivel emelkedhet, ami a teljes folyamatot felgyorsíthatja.

Kiderült továbbá az is, hogy 2021-ben kétmilliárd dózis vakcinát gyárthat le a Pfizer és a BioNTech, ami 50 százalékos növekedést jelent ahhoz képest, amit még tavaly ígértek.

A rendkívül lassú oltási kampányok világszerte politikai vitákat váltottak ki, az EU például az AstraZeneca esetében be akarja tiltani a vakcinák exportját. Mint ismert, a magyar kormány is keleten kötött le újabb vakcinákat annak érdekében, hogy mihamarabb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik