Nagyvilág

Kiderült, mikor kezdődik a Trump elleni felelősségre vonási eljárás

MTI/AP/Alex Brandon
MTI/AP/Alex Brandon

A Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) a február 8-i héten kezdődik – jelentette be pénteken Chuck Schumer, a washingtoni szenátus demokrata párti többségének vezetője, miután a demokraták megállapodtak a republikánus pártiakkal erről.

Így két héttel később kezdődik az eljárás, mint ahogy eddig a demokraták szerették volna. A republikánusok eredetileg legalább február közepéig eltolták volna a kezdést. Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti kisebbségének vezetője pénteken napközben még azt mondta: a pártoknak és Trumpnak védőivel együtt elegendő időt kell adni a felkészülésre.

A szintén demokrata többségű képviselőház már január 25-én, hétfőn továbbítja Trump ügyét a felsőháznak, kedden elkezdődik az eljárás előkészítése, de az első meghallgatások csak a február 8-i héten kezdődnek el. Így a szenátusnak közben lesz ideje arra, hogy jóváhagyja a Joe Biden elnök kormányzatába szánt tagok jelölését, az egyéb fontos kinevezéseket, és megtárgyalja a koronavírus-járvány miatti újabb segély- és gazdasági ösztönzőcsomagot, amelyre vonatkozóan Biden bejelentette szándékát. Ha elsősorban az impeachmenttel foglalkozna szenátus, az lassítaná a kormány munkába állását és programjának megindítását.

A demokraták egész életére szólóan el akarják tiltani Trumpot mindenféle tisztség viselésétől. Őt tartják ugyanis felelősnek azért, hogy sok erőszakos híve január 6-án megostromolta a törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az ostrom során öt ember, köztük egy rendőr vesztette életét.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Eddig nem volt példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik