Nagyvilág

Ezek miatt azért egy kicsit hiányozni fog Donald Trump

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP
Talán nem túlzás azt állítani, hogy az amerikai történelem legszürreálisabb négy évét köszönhetjük Donald Trumpnak. Bár egy időben joggal tarthattunk attól, hogy a valóságshow-szereplőből politikussá avanzsált New York-i ingatlancézár esetleg kirobbant egy atomháborút, Amerikának és a világnak végül sikerült nagyjából épségben átvészelnie Trump első és – sokak reménye szerint – egyetlen elnöki ciklusát, amely bár a Capitolium ostromával csúfos véget ért, azért számos szórakoztató pillanatot is köszönhetünk neki.

Mekis vacsi a Fehér Házban

2019 januárjában Donald Trump vendégül látta az egyetemi amerikai focibajnokság győztesét, a Clemson Tigerst, ám a menü nem a Fehér Házhoz és az alkalomhoz illő elegáns fogásokból, hanem gyorséttermi ételekből állt: hamburgerből, sült krumpliból, pizzából és salátákból, amelyeket a McDonald’s-ból, a Wendy’s-ből, Burger Kingből és a Domino’s-tól vittek. A Fehér Ház azzal indokolta a döntést, hogy az akkor zajló kormányzati leállás miatt a konyha sem üzemelt, de ez a magyarázat azért nem mindenkit győzött meg. Már csak azért sem, mert a leköszönő elnök köztudottan nagy rajongója a gyorskajáknak.

Covfefe

Ha van olyan szó, amely leginkább össze tudja foglalni Trump négy éves elnökségét, az a covfefe. 2017. május 30-án az elnök azt írta a Twitterre, hogy „Az állandó negatív sajtó ellenére covfefe”. A szó nem jelent semmit, sem angolul, sem másmilyen nyelven, és lehetett volna azzal magyarázni, hogy Trump – vagy aki helyette gépelte az üzenetet – félreütötte a billentyűket. Ehelyett azonban Sean Spicer, a Fehér Ház sajtósa arról beszélt, hogy szerinte bizonyos emberek pontosan tudják, mit értett Trump covfefe alatt, vagyis az elnök szándékosan írta ezt a szót. A nyilvánosság számára azóta is rejtély maradt, de arra mindenképpen jó volt, hogy mémek szülessenek belőle. Azt már csak mellékesen tesszük hozzá, hogy Trump teljes Twitter-munkássága új fejezetet nyitott a politikatörténetben.

Grönland eladó?

Donald Trump üzletemberként hozzászokhatott ahhoz, hogyha valami megtetszett neki, akkor azt megvette, de még ilyen előélettel is rendkívül különösen hangzott az az ötlete, hogy az Egyesült Államok vegye meg Grönlandot Dániától. Márpedig sajtóértesülések szerint Trump többször is felvetette ennek lehetőségét a tanácsadóinak. De hogy mennyire komolyan gondolta ezt, az 2019 augusztusában derült ki. Mette Frederiksen dán miniszterelnök kijelentette, hogy Grönland nem eladó, mire néhány napra rá Trump azt írta a Twitteren, hogy mivel Frederiksen nem hajlandó tárgyalni az eladásról, ezért akkor ő inkább lemondja a dániai útját.

Hogyan NE nézzük a napfogyatkozást!

Ezt nem nagyon tudjuk ragozni: Donald Trump és felesége, Melania Trump belenézett a Napba napfogyatkozáskor. Ezt soha senki ne csinálja utánuk, kövessék inkább fiúk, Barron példáját, aki felvette az alkalomnak megfelelő védőszemüveget.

Még egy nagyon fontos tanács: abban se hallgassunk Trumpra, hogy ha a fertőtlenítőszer testen kívül elpusztítja a koronavírust, akkor esetleg a testbe fecskendezve is működhet. Az elnök később azt mondta, hogy csak szarkasztikus volt, amikor ezt említette, ám ez elég gyenge magyarázatnak tűnik.

Papírtörlőt a népnek

Bár Trump minden bizonnyal rendkívül jó showmannek tartja magát, az elmúlt négy évben számos alkalommal hozta magát – és a nézőket is – kellemetlen helyzetbe. 2017 augusztusában a Harvey hurrikán pusztítása után látogatott el Texasba, ahol a természeti csapás túlélőivel találkozott. Ebben a nehéz helyzetben sikerült azt mondania, hogy „Micsoda tömeg, milyen sokan jöttek el”. Az azonban még ennél is kínosabb volt, amikor Puerto Ricóba utazott el szintén egy hurrikán után, és a segélycsomagokért összegyűlt embereknek papírtörlőt dobált.

De ugyanebből a körből a koronavírus sem maradhatott ki. Az elnök 2020 májusában ápolókat fogadott a Fehér Házban, akik arról beszéltek, hogy a Covid-járvány miatt jóval több halálesettel találkoznak az egészségügyi dolgozók, ezért poszttraumás stresszel küzdenek. Trump válasza erre az volt, hogy szétosztott közöttük néhány emléktollat.

Filctoll-gate

És ha már hurrikán: a Trump-éra egyik legnagyobb mémje szintén egy természeti csapásnak köszönhető. 2019 őszén a Dorian hurrikán közelített Florida partjai felé, és Trump ezzel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott a Fehér Házban. Az amerikai hurrikánközpont készített egy térképet a vihar várható intenzitásáról és lehetséges útvonaláról, de

valaki egy fekete filctollal úgy egészítette ki az ábrát, hogy úgy tűnjön, Alabamát is eléri fogja a hurrikán.

Trump néhány nappal korábban arról írt, hogy Alabama is érintett lesz, holott a meteorológusok sem akkor, sem a sajtótájékoztató idején nem állították ezt, így úgy tűnt, hogy a rajzot Trump állításához igazítva meghamisították. Ami egyébként bűncselekménynek számít.

Az esetet természetesen felkapta az internet, és rengeteg mém született róla, sőt, saját nevet is kapott: #sharpiegate. (A sharpie eredetileg egy bizonyos filctollmárka, de mára már egyet jelent magával a filccel.) Volt olyan mém, amely azt figurázta ki, hogy Trump már arról is hazudott, mennyien vettek részt a beiktatási ünnepségén 2017-ben egy másikon pedig „hozzácsatolták” Grönlandot az USA-hoz.

Személy, nő, férfi, kamera, stabil géniusz

Donald Trumpot nem kell nagyon biztatni, hogy önnön tökéletességét hangoztassa, kezdve onnan, hogy kijelentette, „Én vagyok a kiválasztott”, egészen addig, hogy azt mondta, Abraham Lincoln óta nem volt olyan elnök, aki többet tett volna a feketékért, mint ő.

2018 januárjában mentális állapotára utalva „nagyon stabil géniusznak” nevezte magát, 2020-ban pedig egy egészen bizarr videóban beszélt arról, hogy milyen jól teljesített egy kognitív teszten. Az elnökválasztási kampányban Joe Bident rendszeresen azzal vádolták a republikánusok, hogy lassú, mentálisan nincs rendben, ezzel szemben Trump folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy ő mennyire friss. Az említett videóban például elmondta, hogy az említett teszt egyik feladata az volt, jegyezzen meg öt szót, és mondja vissza sorrendben. Ez az öt szó a

személy, nő, férfi, kamera, tévé

volt, Trump pedig kijelentette, hogy állítólag ezt a feladatot más nem tudta megoldani tökéletesen, de neki sikerült. A nevekkel azért időnként hadilábon áll: az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot Tim Apple-nek nevezte egy sajtótájékoztatón, a Newsweek videójából pedig az is kiderül, hogy Trump Nambiát mondott Namíbia helyett, és Betnajahutnak nevezte Benjamin Netanjahut.

Nagyon fura kézfogások

Szerencsére vagy sem, de Trump jelenléte a nemzetközi politikában is okozott érdekes pillanatokat. Az egyik legfurcsább dolog, amelyre felfigyelt a sajtó, az a leköszönő elnök kézfogása: Japán akkori miniszterelnökével, Abe Sinzóval például egy alkalommal 19 másodpercig zajlott a kézfogás, Emmanuel Macronnal meg úgy megszorították egymás kezét, hogy belefehéredett az ujjuk, más esetben pedig Trump egyszerűen magához rántotta a másik felet. A szakértők szerint Trump ezekkel a mozdulatokkal azt akarta kommunikálni, hogy ő az erősebb kutya, ezért különösen érdekes volt azt látni, hogy Vlagyimir Putyinnal szemben mennyire másképpen viselkedett:

Shopping

Trump születése óta privilegizált környezetben élt, ezért időnként meglátszik, hogy nem nagyon tudja, miként zajlanak a dolgok a hétköznapi emberek világában. Egyszer például arról beszélt, hogy az emberektől minden egyes vásárláskor fényképes igazolványt kérnek a boltban. Máskor arról értekezett hosszasan, hogy az embereknek 10–15 alkalommal kell lehúzniuk a vécét minden egyes használatkor, és ez mennyire környezetromboló – persze lehet, hogy erről van saját tapasztalata.

Az viszont szinte biztos, hogy még nem nagyon került olyan helyzetbe az élete során, hogy össze kellett volna csuknia egy esernyőt. Az alábbi videón ugyanis úgy tűnik, hogy nem tudta vagy nem akarta megoldani azt a problémát, hogy az esernyőt átjuttassa a szűkebb ajtón, ezért egyszerűen otthagyta a lépcső tetején:

A fűnyírós kisfiú

A végére hagytuk a képet, amely remek szimbóluma Trump elnöki ciklusának. A 11 éves Frank „FX” Giaccónak az volt a vágya, hogy egyszer a Fehér Ház kertjében nyírhasson füvet. A kívánsága teljesült, de meghatottság helyett az ember inkább kellemetlenül érzi magát a kisfiú mellett kiabáló Trump láttán. Persze, hogy mém lett ebből is, de ez semmiképpen sem a kis Frank hibája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik