Nagyvilág

Telefonon beszéltek a kínai bányában rekedt munkásokkal, vészesen fogy körülöttük a levegő

AFP/Xinhua/Wang Kai
AFP/Xinhua/Wang Kai

Telefonkapcsolatot létesítettek a bányarobbanást követően a mélyben rekedt kínai bányászokkal, akik a balesetet követően egy héttel adtak magukról életjelet még vasárnap, írja az AP hírügynökség.

A hatóságok legfrissebb tájékoztatása szerint a bányászoknak ételt és gyógyszereket is leengedtek.

Chen Fei, Jentaj város polgármestere közölte, a 22 munkás közül legkevesebb 12-en életben vannak, egészségi állapotuk relatíve jónak mondható. 11-en 350 méterrel a föld alatt vannak, egyikük pedig 400 méteres mélységben rekedt. A másik tíz bányászról egyelőre semmit nem tudni.

Xinhua/Wang Kai

Összesen 15 mentőcsapat 532 tagja dolgozik a helyszínen, a legnagyobb ellenségük pedig az idő.

A munkásokra január 10-én robbant rá a bánya, és egy héttel később, múlt vasárnap adtak magukról életjelet először, amikor elkezdtek kopogtatni a leengedett fúrócsöveken.

A bányászok hétfőn egy üzenetet küldtek a felszínre, melyben azt írták, fogy az oxigén, mérgező füst gomolyog a levegőben és folyamatos emelkedik a vízszint is. Arra kérték a mentőcsapatokat, ne adják fel, így ők sem adják fel a reményt.

Xinhua/AFP

A fúrásokat nehezíti, hogy a robbanás idején építés alatt álló bányánál egy vulkánkitörés következtében formálódott kőzetréteg rendkívül kemény és a föld vízelnyelő része sem könnyíti meg a mentést.

A 12 bányász közül négyen biztosan megsérültek, de elmondásuk szerint mindenkinek súlyos pszichés gondjai vannak, gyomorproblémára való gyógyszert, fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt is kértek. Az élelmiszerek mellett küldtek nekik vitaminokat és táplálékkiegészítőket is.

A mentés kezdetét nagyban megnehezítette, hogy a helyi hatóságoknak csak a robbanás után 30 órával jelezték az esetet, mert a bányatulajdonos alulbecsülte a helyzet súlyosságát. A felelősöket már őrizetbe is vették.

Ugyan több százan dolgoznak a bányászok mentésén, általános optimizmusról nem lehet beszélni.

Az esetet sokan már most a 2010-es chilei bányabalesethez hasonlítják, amikor 33 bányász rekedt 700 méterrel a föld alatt, és 69 nap után sikerült kimenekíteni őket. Akkor ők 17 nap után adtak életjelet magukról először.

2018-ben fiatal thaiföldi focisták rekedtek egy barlangban, miután azt hirtelen elöntötte a víz, végül sikerült őket is kihozni sértetlenül.

Kapcsolódó
Eszméletlenre gyógyszerezték a barlangban rekedt thaiföldi gyerekeket
A fiúk edzője már azon gondolkozott, mi lesz, ha egymást akarják majd megenni. Egy ausztrál újságíró könyvben írta meg a tavaly nyáron az egész világot izgalomban tartó mentőakció igaz történetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik