Nagyvilág

Üzenet a mélyből: életben vannak a chilei bányászok

A bányaomlás után 17 nappal bizonyossá vált, hogy a menedékhelyen életben maradt a lent rekedt harminchárom ember.

Sebastian Pinera államfő vasárnap jelentette be a jó hírt, miszerint a bányászok élnek, és sikerült egy fúrófejre üzenetet rögzíteniük. A papírdarabkára piros tollal írt üzenet egyetlen mondatot tartalmazott: “Jól vagyunk a menedékhelyen mind a 33-an”.

A Chile északi részén, az Atacama-sivatag régiójában fekvő arany- és rézbányában augusztus 5-én történt a szerencsétlenség, s azóta nem adtak életjelt a bányászok. A fővárostól, Santiagótól 834 kilométerrel északra, Copiapó város közelében lévő bánya körülbelül 300 méter mélységben szakadhatott be, s a menedékhely 700 méteres mélységben van.

A menedékhelyen a túléléshez egy bizonyos ideig elegendő felszerelést tárolnak, friss levegőhöz és ivóvízhez juthattak a föld alatt rekedt bányászok. Eddig elsősorban erre a tényre alapozták a mentőalakulatok és a bajba jutottak családjai a reményt, hogy a menedékhelyig eljutott bányászok túlélték az omlást.

A mentőalakulatok először csupán vizet, élelmet juttatnak a mélybe, ezt követően látnak hozzá egy 66 centiméter átmérőjű alagút-járat fúrásához, amelyen keresztül felhoznák a bányászokat. A legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a beomlott bányában a föld nem stabil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik