Nagyvilág

Egy héttel a robbanás után adtak életjelet magukról a mélyben rekedt kínai bányászok

Wang Kai / XINHUA / Xinhua via AFP
Wang Kai / XINHUA / Xinhua via AFP

12 kínai bányász továbbra is életben van, akik egy héttel ezelőtt rekedtek a mélyben egy bányarobbanás után – írja a BBC a mentőcsapat közlésére hivatkozva. A bányászokról korábban nem lehetett semmit tudni, de a cikk szerint üzenetet tudtak most küldeni a mentőosztagnak. Tíz bányász sorsáról továbbra sincs információ.

A kelet-kínai Santung tartományban található aranybányában január 10-én történt robbanás. A még épülő bányában a kommunikációs rendszer is tönkrement a robbanásban.

A kínai állami média szerint a bányászcsapat egy szűk aknán keresztül vette fel a kapcsolatot a mentőkkel. A bányászok körülbelül 600 méterre a kijárattól estek csapdába, a mentőcsapat további aknákat fúr, hogy azon keresztül evakuálják majd a bányászokat.

A BBC megjegyzi, hogy Kínában gyakoriak a bányabalesetek, ugyanis a a biztonsági előírásokat nem nagyon tartatják be. Tavaly decemberben 23 bányász alt meg szén-monoxid mérgezésben, szeptemberben egy tűzesetben 16-an vesztették életüket, két éve decemberben pedig egy robbanás ölt meg 19 bányászt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik