Nagyvilág

Lefoglaltak százezer dollárt a belorusz hatóságok, amiből állítólag az ellenzéket finanszírozta egy újságíró

MTI/EPA
MTI/EPA

A fehérorosz biztonsági szervek őrizetbe vettek két személyt azzal a gyanúval, hogy augusztus óta finanszírozták az elnökválasztás eredményét elutasító tiltakozó megmozdulásokat és egyéb ellenzéki tevékenységeket – jelentette be pénteken Henadzij Kazakevics, a fehérorosz belügyminiszter első helyettese.

A két letartóztatott Andrej Alekszandrov, a BelaPan hírügynökség egyik újságírója, valamint élettársa, Irina Zlobina. Alekszandrov letartóztatásáról a nyomozó hatóságok már csütörtökön tájékoztatást adtak azzal összefüggésben, hogy a rendfenntartó szervek emberei házkutatást végeztek a hírügynökség irodájában.

Kazakevics szerint a két gyanúsított tavaly augusztus óta pénzelt Minszk területén tömeges rendbontásokban részt vevő és más ellenzéki tevékenységet folytató személyeket. A hatóságok a gyanúsítottak mobiltelefonjainak helyzetmeghatározási adatai alapján követni tudták mozgásukat, így bemértek több „rejtekhelyet”, és azokon

több mint százezer dollárt és nagy mennyiségű eurót találtak.

A miniszterhelyettes elmondta: a gyanúsítottak a BY_help elnevezésű kölcsönös segélyalapon keresztül kifizették a hatóságok által őrizetbe vett tüntetők pénzbírságait. A finanszírozás e formájához Alekszandrov és élettársa külföldről kapott pénzt.

Alekszandrov korábban a fehérorosz újságírók szövetségének elnökhelyettese, valamint a BelaPan igazgatóhelyettese volt, 2014-ben pedig megalapította a Belorusszkij Zsurnal elnevezésű internetes lapot. A biztonsági szervek csütörtökön házkutatást tartottak a BelaPan irodájában, és ott az említett pénzbírságokat igazoló 168 nyugtát, banki fizetőeszközt találtak, és lefoglaltak technikai eszközöket, így számítógépek és szerverek merevlemezeit, kézírásos jegyzeteket, és számos dokumentumot.

Jekatyerina Galinszkaja, a fehérorosz Nyomozó Bizottság vezetőségének hivatalos képviselője csütörtökön közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel, hogy a házkutatást annak a nyomozásnak a keretében rendelték el, amelynek során fel akarják göngyölíteni a „tömeges rendbontásokkal összefüggő bűncselekményeket”. A nyomozati anyagok szerint a hatóságok azt vizsgálták, hogy milyen szerepe volt Alekszandrovnak a „súlyos rendbontásokban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik