Nagyvilág

2. impeachment: Donald Trump már ügyvédet sem nagyon talál magának

Alex Brandon / MTI / AP
Alex Brandon / MTI / AP
Az elnököt lázadás szításával vádolják a Capitolium ostroma miatt.

Donald Trump egyelőre nem talál magának olyan ügyvédeket, akik képviselnék az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásban – idézi Bloomberg ügynökséget a Portfólió. Az ellene indított második impeachment előtt komoly nehézséget okoz az elnököt védő jogi csapat megtalálása.

Akik az első eljárásnál képviselték az elnököt, azt mondták, „nem érnek rá”, akik más ügyeiben védték, kifogásokkal éltek vagy azt mondták, most „nem érdekeltek” abban, hogy a Trumpot védő jogászcsapathoz csatlakozzanak.

Akadt olyan is, aki privátban elárulta, „védhetetlennek” tartja Trumpot az eljárásban. Rudy Giuliani valószínűleg azért nem csatlakozik a csapathoz, mert ő is hergelte a tömeget a Capitolium megtámadása előtt.

Keith Whittington professzor azt mondta, számára nem meglepő, hogy a legjobb konzervatív ügyvédek, akik egyébként az elnök hívei, most a védelmét rizikós ügynek tartják, olyannak, ami árthatna saját szakmai presztízsüknek is.

Az amerikai képviselőház szerdán szavazta meg az amerikai elnök felmentését célzó eljárás (impeachment) megindítását. A  Capitolium ostroma miatt lázadás szításával vádolják, a  szenátus január 19-én, egy nappal Joe Biden beiktatása előtt tárgyal az ügyről.

Kapcsolódó
Trump történelmet írt: először vádoltak meg kétszer elnököt
Az USA képviselőháza megszavazta az alkotmányos felelősségre vonási eljárást, az impeachmentet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik