Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Az amerikaiak több mint fele azonnal elmozdítaná Trumpot

ALEX EDELMAN / AFP
ALEX EDELMAN / AFP
12 százalék viszont rokonszenvez azokkal, akik erőszakosan hatoltak be a Capitoliumba.

Az amerikaiak 57 százaléka azonnal el akarja mozdíttatni Donald Trump elnököt tisztéről, mert úgy véli, hogy beszédével a Capitolium ostromára bátorította híveit – áll a közvélemény-kutatásban, melyet a Reuters hírügynökség az Ipsos céggel közösen végzett csütörtökön és pénteken.

A megkérdezettek döntő többsége elítéli a kongresszus megrohamozását, míg 12 százalék rokonszenvez a behatolókkal. 79 százalék ugyanakkor bűnözőknek és bolondoknak minősíti az ostromlókat, még a republikánusokra és Trumpra szavazók kétharmada is. Hazafiaknak mindössze öt százaléknyian titulálták a Capitoliumba betörőket – írja az MTI.

A két párt hívei között viszont nagy a különbség Trump idő előtti, azaz január 20-át megelőző elmozdításában. A demokratákra szavazók 90 százaléka akarja azonnal lemondatni, míg a republikánus szavazóknak csupán a 20 százaléka. 30 százalékos azok aránya, akik szerint a kormányzat tagjainak szavazása révén kellene Trumpot kitessékelni hivatalából az alkotmány 25. kiegészítésével élve, és alelnökére átruházni hatalmát. 14 százalék szerint a kongresszusnak kellene alkalmatlansági indítvánnyal élnie, 13 százalék pedig úgy véli, hogy Trumpnak egyszerűen le kellene mondania.

Kapcsolódó
Már hétfőre elkészülhetnek a Trump elleni impeachment vádpontjai
A demokraták megindítják a vádeljárást, ha az alelnök és a kormány nem tesz semmit és Trump sem mond le magától.

Trumpot már egy republikánus szenátor is lemondásra szólította fel. Lisa Murkowski, Alaszka szenátora pénteken az Anchorage Daily News című napilapnak azt mondta

Azt akarom, hogy lemondjon. Elég kárt okozott.

Murkowski kijelentését a kongresszus épületének szerdai ostromával indokolta, amelyben szerepet játszhatott Trump előzőleg mondott gyújtó hangú beszéde.

Időközben egyre inkább érlelődni látszik, hogy a demokrata párti képviselők alkotmányos felelősségre vonási eljárást (az ún. impeachmentet) kezdeményeznek hétfőn Trump ellen. A kongresszus képviselőházában mind nagyobb a lépés támogatottsága, a szenátusban azonban még messze nem tűnik úgy, hogy meglehetne az eljáráshoz szükséges kétharmados szavazattöbbség, jóllehet, számos republikánus párti szenátor hallgat az ügyben és nem tiltakozik a lépés ellen. Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője a hírekre úgy reagált: „Egy politikai indíttatású impeachment egy olyan elnök ellen, akinek már csak 12 napja maradt hivatalából, csupán tovább mélyítené nagyszerű országunk megosztottságát.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik