Nagyvilág

Schaller-Baross Ernő lesz Szájer utódja az Európai Parlamentben

Ujvári Sándor / MTI
Ujvári Sándor / MTI
A Miniszterelnökség helyettes államtitkára nyáron olyan partit tartott a kúriáján, amely után kormánytagok kerültek karanténba.

A Magyar Nemzet kedden délután írta meg saját értesüléseire hivatkozva, hogy Schaller-Baross Ernő lesz a szexbotrányba belebukott Szájer József mandátumának örököse az Európai Parlamentben. Kora este a Fidesz közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy a Miniszterelnökség jelenlegi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkárát jelöli a Fidesz-KDNP a megüresedett posztra.

A napilap úgy tudja, hogy a helyettes államtitkára kiválasztásakor a kiemelkedő szakmai tudás mellett jelentős szerepet játszott a politikus kora is, ugyanis idén január végén lesz 34 éves. Schaller-Baross németül és angolul beszél, jogász végzettségű. 2002 óta a Fidelitas, 2010-től pedig a Fidesz tagja, egyetemi évei alatt gyakornokként dolgozott az Országgyűlés Képviselői Irodaházában.2010 és 2012 között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkárságának külügyi kapcsolatokért felelős munkatársa, 2012 és 2018 között a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány külügyi igazgatója, illetve az Országgyűlés alelnökének külügyi tanácsadója volt. 2017 és 2018 között a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének külügyi tanácsadójaként tevékenykedett. 2018-tól a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A Fidesz közleményében idézték Schaller-Baross Ernőt, aki hangsúlyozta: több mint tízévnyi külpolitikai szakmai tapasztalattal meggyőződése, hogy a 21. században az európai együttműködés keretei között erős nemzetekre, szuverén államokra és a józan konzervativizmus hangjára van szükség.

A Magyar Nemzet cikkéből azonban az kimaradt, hogy 2020 augusztusában a helyettes államtitkár Veszprém megyei kúriáján tartották azt a rendezvényt, amely több kormánypárti politikust is karanténba kényszerített. A parti után derült ki, hogy koronavírusos lett az egyik résztvevő, Hollik István, ezt követően pedig kontaktkutatás alapján értesítették a rendezvény azon résztvevőit, akiknél fennállhatott a fertőzés veszélye, mert közvetlenül érintkeztek a politikussal. Emiatt karanténba vonult Gulyás Gergely, Orbán Balázs, Kovács Zoltán, Dömötör Csaba és Farkas Örs is.

A 24.hu akkor úgy értesült, hogy a Zsófiapusztán tartott rendezvénynek száznál is több résztvevője volt, Hollik azonban azt mondta a lapunknak, hogy egy kisebb parti volt, amelyen viszonylag kevesen vettek részt. A helyszín a Zichy-Schaller kúria volt. A XIX. századi épületegyüttes 2007-ben került a Schaller családhoz, az osztrák-magyar kettős állampolgár Schaller-Baross Ernő és édesanyja tulajdonában van, a holtig tartó haszonélvezeti jog az apjáé.

Korábban a témában

Szájert törölték az EP-képviselők listájáról

December 31-ével megszűnt Szájer József mentelmi joga és törölték az EP-képviselő listájáról is – vette észre a Szabad Európa. Ez azt jelenti, hogy belga hatóságok akadály nélkül lefolytathatják a fideszes politikus elleni eljárást, amelyet kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény és a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos szabályok megsértése miatt indítottak.

Szájer 2020. november 29-én jelentette be, hogy lemond mandátumáról, közleményében lelki megterhelésre hivatkozott. Két nap múlva derült ki, hogy részt vett illegálisan megtartott szexpartin, ahonnan az ereszcsatortnán leereszkedve próbált meg távozni, de az utcán igazoltatták. Előbb a mentelmi jogára hivatkozott, majd arról önként lemondott, a rendőrök pedig a hátizsákját átkutatva ecstasyt találtak volna. Szájer tagadta, hogy az övé lett volna a kábítószer.

A Blikk a Külgazdasági és Külügyminisztériumra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy a politikus visszaadja a diplomata útlevelét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik