Nagyvilág koronavírus

Véletlenül közzétették, mennyiért veszi az EU a vakcinákat

AFP / BELGA PHOTO / THIERRY ROGE
AFP / BELGA PHOTO / THIERRY ROGE

Belgium költségvetési államtitkára rövid időre véletlenül közzétette, mennyibe kerülnek majd az Európai Unióban a koronavírus elleni vakcinák, írja a Politico.

Eva De Bleeker csütörtökön a Twitter-oldalán osztott meg egy táblázatot az EU által berendelt oltóanyagok áráról, valamint arról, hogy Belgium mennyit költ majd a vakcinákra.

Bár a tweetet azóta törölték, több portál is lehozta az arról készült képernyőfotót. Eszerint az EU 1,78 euró és 18 dollár közötti összegért veszi majd a vakcinákat. A darabárak a következőképpen néznek ki:

  • Oxford/AstraZeneca: 1,78 euró
  • Johnson & Johnson, 8,50 dollár
  • Sanofi/GSK: 7,56 euró
  • BioNTech/Pfizer: 12 euró
  • CureVac: 10 euró
  • Moderna: 18 dollár

Ez azt jelenti, hogy a legolcsóbb, oxfordi vakcina nagyjából mostani árfolyamon 635 forintba kerül, a legdrágább, a Modernáé, amely január 6-án kaphat engedélyt, pedig több mint 5200 forintba. Az unióban az oltás a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban már alkalmazott Pfizer-féle vakcinával kezdődik december 27-én, ennek a darabára nagyjából 4275 forint.

A posztból az is kiderült, hogy Belgium 279 millió eurót fog költeni az ország által berendelt 33 millió vakcináért.

Az Európai Bizottság egyébként mostanáig titoktartás megállapodásokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a vakcinák árait. Eva De Bleeker szerint a kommunikációs csapata hibázott, amikor kitették a táblázatot a közösségi oldalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik