Nagyvilág europoli

Egy új néppárti javaslat alapján nem kizárnák Deutsch Tamást, hanem megvonnának tőle minden jogot a frakcióban

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

A tervek szerint szerda este szavazhatnak az Európai Néppárt frakcióülésén arról, hogy szavazzanak-e Deutsch Tamás kizárásáról. A fideszes képviselővel szemben azért indulhat eljárás az osztrák Othmar Karas javaslatára, mert a Gestapo és az ÁVO módszereihez hasonlította a bajor Manfred Weber frakcióvezető érvelését arról, hogy aki betartja az uniós szabályokat, annak nem kell tartani a jogállami mechanizmustól.

A gestapózás elég rosszul sült el, Weber arról beszélt, hogy ami sok, az sok. Deutsch pedig már kétszer bocsánatot kért.

Most úgy tűnik, hogy a fideszes képviselő kizárásáról végül nem lesz szavazás, ahogyan azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter előrevetítette. A Fidesz azt is megüzente, hogy Deutsch kizárása esetén a többi magyar kormánypárti képviselő követné őt. A német néppárti küldöttség pedig nem szeretné kizárni a Fideszt, viszont Manfred Weber sem tudja arcvesztés nélkül elengedni a magyar delegációvezető kijelentését. Ezért a 24.hu információja szerint

nem Deutsch kizárásáról szavaznának, hanem arról, hogy minden felszólalási és egyéb jogot vonjanak meg tőle a pártcsaládban.

Az erről szóló, lapunkhoz eljutott javaslat leszögezi,

  • hogy az Európai Néppárt értékalapú szervezet, amely egyetért az unió alapértékeivel, és azzal, hogy a szabadság, szolidaritás, demokrácia és a jogállam a Néppárt működésének alapja.
  • Támogatását fejezik ki Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Ursula von der Leyen és Manfred Weber törekvései mellett, amelyekkel a jogállami mechanizmus mellett álltak ki. A Néppárt szerint a jogállami mechanizmus történelmi megállapodás, és büszkének kell lenni rá.
  • Elítélik Deutsch Tamás megjegyzéseit, amelyek szembemennek az európai kereszténydemokrácia értékeivel.
  • Ottmar Karas levelét, amelyben Deutsch felfüggesztését kérte, nem veszik le az asztalról, csak a döntést napolják el.
  • A Néppárt képviselőcsoportja kinyilvánítja, hogy a Fidesz sorozatos unióellenes támadásai nem részei a Néppárt alapértékeinek. Szerintük a jogállam, a független igazságügy, a szabad média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és kisebbségek védelme, valamint az európai integráció a Néppárt alapértékei.

Ezért a javaslat alapján megvonnák Deutschtól a képviselőcsoport nevében való felszólalási jogot, nem lehetne árnyékraportőre és raportőre egyetlen ügynek sem, és minden a Néppárthoz köthető pozíciótól is megfosztanák. Emellett felszólítják a fideszes képviselőket, gondolkodjanak el azon, hogy az ő értékeik még megfelelnek-e a Néppárt alapértékeinek, és ha igen, akkor ezekkel összhangban cselekedjenek.

Deutsch Tamás kizárásához valószínűleg nem lett volna meg a szükséges kétharmados többség a néppárti frakcióban, sőt lehet, hogy a szavazásig sem jutott volna el az indítvány. Ez a javaslat azonban jobb esélyekkel indul forrásaink szerint.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik