Nagyvilág

Weber reagált Deutsch gestapózására: Ami sok, az sok

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Egy olyan nagy politikai család, mint az EPP készen kell, hogy álljon különféle arculatú tagok befogadására. De most azt mondom, hogy ami, sok, az sok

– mondta Manfred Weber egy néppárti találkozón zárt ajtók mögött Deutsch Tamásra reagálva.

A Politico szerint Weber arról beszélt, hogy az ő jogállamiságot védő szavai, és a Gestapo, valamint a magyar kommunista titkosrendőrség között párhuzamot vonni „elfogadhatatlan”.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában december elején kezdeményezés indult Deutsch Tamás kizárására a politikus „radikalizálódása és verbális támadásai” miatt, különös tekintettel arra a nyilatkozatára, amelyben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését.

A fideszes politikus először „viccnek” nevezte a kizárásának kezdeményezését, aztán kiderült, hogy mégis bocsánatot kért Webertől.

A frakcióvezetőnek viszont ez lehet kevés lesz, mert a szerdai találkozón arról beszélt, hogy a Néppártban nem azért nő a feszültség, mert bizonyos megszólalások történnek, hanem alapvető elvekben van vita néhányak között – utalt itt egyértelműen a Fideszre Manfred Weber, aki szerint a magyar párt „felmondta a konszenzust”.

Weber azt is elmondta, hogy 14 tagpárt akarja a Fidesz kizárását a Néppártból.

A frakcióvezető azt kérte, hogy a héten beszéljék át röviden a dolgot, és a jövő héten, „amikor lesz rá idő” részletesen is beszéljenek a Fidesz és az EPP konfliktusáról. A találkozón Deutsch is felszólalt, illetve az őt kizárni akaró 40 képviselő nevében Othmar Karas EP-alelnök is beszélt.

Orbán Viktor múlt héten arról írt Webernek levelet, hogy a német balfácánnak nézi őt. A hét elején pedig már arról írt a magyar miniszterelnök a néppárti frakcióvezetőnek, hogy „új típusú együttműködést javasol a Fidesz EP delegációja és az Európai Néppárt parlamenti frakciója között”, ami akár a Fidesz kilépését is jelentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik