Nagyvilág

Deutsch Tamás: Manfred Weber úgy érvel, mint a Gestapo és az ÁVH

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Deutsch Tamás a Magyar Nemzetnek azt mondta, szerinte Manfred Weber ugyanúgy érvelt, mint annak idején a Gestapo és az ÁVH, amikor arról beszélt, Orbán Viktornak nincs félnivalója a jogállamisági kritériumoktól, ha valóban szabad a sajtó és független az igazságszolgáltatás. Azért vonta ezt a történelmi párhuzamot, mert szerinte akkor is önkényes politikai döntések alapján büntettek meg bárkit, bármikor, bármiért, és most erre készül az Euró­pai Unió is.

Az Európai Parlament fideszes képviselője szerinte az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakcióvezetőjének kritikái hiteltelenek, miután elismerte, a Sargentini-jelentés állításai nem állnák meg helyüket a bíróság előtt.

Ezek után mi mást is mondhatnánk, köszönjük szépen, de a hazug Sargentini-jelentést megszavazó politikusoktól nem fogadunk el leckét jogállamiságból sem.

Deutsch az EU-támogatások jogállamisági kritériumokhoz kötése miatt még keményebben bírálta az Európai Parlamentet.

A szánalmas valóságshow-kban levitézlett celebek cicaharcára emlékeztet, ahogy az Európai Parlament presztízsküzdelmet folytat a tagországokat képviselő uniós intézménnyel, a tanáccsal szemben. (…) Mára sajnos odáig jutottunk, hogy az EP többsége a tagállamokban, a nemzetállamokban látja az európai fejlődés elsőrendű akadályát. Ez a helyzet olyan, mintha a befőtt akarná eltenni a nagymamát: nem az Európai Bizottság, az uniós parlament vagy éppen az Európai Bíróság hozta létre a tagállamokat, alapította meg mondjuk Németországot, Hollandiát vagy bármely más országot, hanem éppen fordítva történt.

Az interjúban a kormánypárti politikus azt mondta, nem a magyar és a lengyel vétó a zsarolás, valójában az Európai Parlament zsarolt, amikor megtámadta az Euró­pai Tanács júliusi megállapodását, és a megoldás is egyszerű lenne, ha visszatérnének ahhoz. Deutsch arra is emlékeztetett, ők soha nem támadtak más országokat ideológiai viták miatt. A genderügyben is csak azt vallják, amit a magyarok elsöprő többsége.

A Fidesz esetleges kizárásáról az Európai Néppártból azt mondta, Manfred Weber és Donald Tusk nyilatkozataival ellentétben az EPP-tagság kétharmada valójában párbeszéd útján rendezné a vitákat, a Fideszt a pártcsaládon belül az elenyésző támogatottságú pártok kritizálják. Weber az Európai Parlament elnöke akar lenni 2022-ben, ehhez baloldali voksokat is remél, a „jogállamisági” megfontolásoknál személyes hatalmi ambíciói fontosabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik