Nagyvilág

Német lap: Nem kétséges, hogy Orbán jó ideje tudott Szájerről

Kőhalmi Péter/AFP
Kőhalmi Péter/AFP

A hvg360 szemlézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkét, amelyben a német konzervatív lap egyebek mellett a Szájer-ügyről ír. A vezető német jobboldali lap szerint Szájer József botrányának kemények a politikai következményei, és a sikamlós körülmények folytán világos, hogy a képviselő karrierjének véget kellett érnie.

Nem kétséges, hogy Orbán jó ideje tudott arról, melyik nemhez is vonzódik harcostársa, akivel 32 éve megalapították a Fideszt. Hiszen Budapesten azt beszélik, hogy hosszú ideje közbeszéd tárgya volt. Viszont a miniszterelnök nyilvánvalóan nem volt tisztában az igazi háttérrel, amikor Szájer bejelentette lemondását. Ez lehetett az oka, hogy két nappal később Orbán, aki minden szálat kézben tart, nem habozott megválni a politikustól.

A FAZ cikke szerint az Orbánhoz közelálló orgánumoknak azonos kottából kell játszaniuk és elbizonytalanodnak, amikor nincs semmiféle partitúra. Egyre több ilyen szerkesztőség van. Ugyanakkor a kormányoldalon a legfurább magyarázat az, hogy titkosszolgálati összeesküvés húzódik meg az eset mögött, mert így akarták lejáratni az országot a költségvetési vita előtt. Ezt a nézetet a kormányfő csak félszívvel vállalta fel – tették hozzá.

Kapcsolódó
„Szájer Józsi mostanáig sebezhetetlen volt”
Portré a bukott politikusról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik