Nagyvilág

Financial Times: Merkel becsukta a szemét a magyar-lengyel hatalmi visszaélések láttán

Olivier HOSLET / POOL / AFP
Olivier HOSLET / POOL / AFP

A Financial Times szerkesztőségi állásfoglalásban szólítja fel a német kancellárt, hogy legyen határozott az értékekről szóló csatában – írta meg a Hvg360, amely a teljes cikk magyar fordítását közölte.

A tekintélyes lap szerkesztőségi cikke szerint Budapest és Varsó abba az illúzióba ringatja magát, hogy erős, és fojtófogást alkalmazott az unió döntéshozatali rendszerén a vétóval, ám pozícióik „igazából gyengék és önpusztítóak”.

A vesztes a két nacionalista kormány népe lesz, miután a vezetőik úgy tesznek, mintha országukat védenék az állítólag túlterjeszkedő liberális EU-elittel szemben

– fogalmaznak. Hozzáteszik: Magyarország és Lengyelország hatalmas hasznot húz az uniós támogatásokból. A nettó átutalások értéke két éve elérte a GDP 5 illetve 3,4  százalékát. Ha nem sikerül túllépni a holtponton, Brüsszel csökkentett szükségköltségvetéshez folyamodik, és így több programot is befagyasztanak.

A lap szerint a „magyar és lengyel vezetők azonban a brüsszeli pénzekre és a piaci integrációra épülő gazdasági sikerre alapozták a tekintélyelvű fordulatot”. Mint írják: lehet, hogy a kilépés megpendítése Merkelnek üzenet, aki annyira fontosnak tartja az EU egységét, hogy „becsukta a szemét a magyar-lengyel hatalmi visszaélések láttán”.

Ám a repedések csak egyre nagyobbak lettek, ahogy a kancellár igazodott a két országhoz. Az uniónak azonban határozottan állást kell foglalnia, a német vezetőnek pedig térfelet kell választania

– zárul a Financial Times cikke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik