Belföld

Orbán Balázs: A hatalom utazás, és csak a végén derül ki, hogy jó emberek voltunk-e

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Prominens politikai résztvevőkkel – Stumpf István volt kancelláriaminiszterrel, volt alkotmánybíróval, Navracsics Tibor egykori igazságügyi és külügyminiszter és uniós biztossal, Lázár János Miniszterelnökséget vezető volt miniszterrel és a posztot jelenleg betöltő Gulyás Gergellyel – rendeztek beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium szervezésében. Az esemény apropója Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkárának A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyve volt. A hvg.hu tudósításában erős mondatok szerepelnek, például Orbán Balázstól, aki azt mondta:

A hatalom utazás, és csak a végén derül ki, hogy jó emberek voltunk-e.

Az eseményen Lázár János a védelmébe vette Orbán Viktor hatalmát, szerinte ugyanis Magyarországon 1990 óta erős a mindenkori magyar miniszterelnök pozíciója, és ez 2022 után is így lesz.

Navracsics Tibor is elismerte, hogy „a magyar miniszterelnök Európa legerősebb miniszterelnöke”, ami annak köszönhető, hogy Magyarország centralizált állam, helyzetét pedig tovább erősíti a parlamenti kétharmad – írja tudósításában a hvg.hu.

Volt szó arról is, milyen hibákat ejtett a Fidesz az eddigi kormányzása során. Gulyás Gergely nem tud olyan hibáról, amit alapvetően máshogy kellett volna csinálni, Stumpf István azonban a tervezett Alaptörvény-módosítás kapcsán, amibe a kormány beleírná, hogy az apa férfi, az anya nő, megjegyezte, a gyakori Alaptörvény-módosítás a jogrendszer stabilitását veszélyeztetheti.

A beszélgetésben előkerült  a lengyel-magyar uniós vétó ügye is. Navracsics Tibor volt uniós biztosként úgy látja, hogy a vétóhoz minden tagállamnak joga van, mögötte pedig elvi kérdés áll, vagyis az, hogy Magyarország és Lengyelország nem akarja eltűrni, hogy az európai integráció politikai témával dúsuljon fel. Stumpf a föderalizáció és a nemzetállamiság közötti vitát látja a kérdésben, Lázár szerint az ügy szintén a szuverenitásról szól.

Gulyás elismerte, ő nem lát sok esélyt a kompromisszumra, sőt elhúzódó válságra is van esély.

Kapcsolódó
Orbán mellett a lengyel kormány is megoldást keres a vert helyzetre, csak ott a kormány szétesése a tét
A lengyel kormány nem olyan monolit tömb, mint a magyar, ahol minden Orbán Viktor akaratától függ. Komoly konfliktusok vannak az uniós vétó körül, és akárhogy döntenek, a kormányzó többség múlhat rajta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik