Nagyvilág

Orbán Viktor váratlanul Varsóba repült

Orbán Viktor/Facebook
Orbán Viktor/Facebook
Egy lengyel lap szerint az Angela Merkellel kötendő kompromisszum lesz a téma.

A lengyel 300Polytika nevű lap szerint kedden sürgősen Varsóba repült Orbán Viktorírja a 444. Az újság úgy tudja, hogy a magyar kormányfő 16 óra előtt landolt a lengyel főváros katonai repülőterén, ahonnan egyenesen egy találkozóra ment Jarosław Kaczyńskivel, a PiS elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel. A találkozó tényéről később Lengyelország brüsszeli képviselete is beszámolt a Twitteren.

A 300Polytika szerint a találkozó témája, hogy megegyezzenek az Angela Merkel német kancellárral kötendő kompromisszum végleges változatáról, még a csütörtökön és pénteken rendezendő uniós csúcs előtt. Az újság hozzátette azt is, hogya Kaczyński, Morawiecki és Orbán Viktor közötti tárgyalás szünetében a lengyel koalíciós pártok vezetőivel, Jarosław Gowinnal és Zbigniew Ziobróval is egyeztetnek.

Kapcsolódó
Orbán mellett a lengyel kormány is megoldást keres a vert helyzetre, csak ott a kormány szétesése a tét
A lengyel kormány nem olyan monolit tömb, mint a magyar, ahol minden Orbán Viktor akaratától függ. Komoly konfliktusok vannak az uniós vétó körül, és akárhogy döntenek, a kormányzó többség múlhat rajta.

Morawiecki kedden a Facebookon azt írta, hogy az uniós források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer aláássa a tagállamok közötti bizalmat, miközben a koronavírus-járvány idején az Európai Uniónak szolidaritásra kellene törekednie. A miniszterelnök a bejegyzésben összefoglalta a 14 európai ország vezető napilapjaiban kedden közölt írásának fő téziseit. Az említett cikkben elmagyarázta, hogy Varsó miért kész megvétózni az EU következő hétéves keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó pénzügyi alapot.

A jogállamiságra vonatkozó költségvetési feltételrendszer komoly jogi aggályokat ébreszt, és „aláássa a tagállamok, valamint az uniós szervek közötti bizalom és lojális együttműködés alapjait is” – fogalmazott Facebook-bejegyzésben a lengyel kormányfő. Morawiecki később, kedd délutáni varsói sajtóértekezletén megerősítette kormánya eddigi álláspontját a témában. Lehetségesnek vélte, hogy a költségvetés ügyében fennálló nézetkülönbségek miatt az e heti uniós csúcstalálkozó után egy újabb állam- és kormányfői értekezletre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik