Nagyvilág

A lengyelek feladhatják a vétójukat

MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik
MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

Kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a helyreállítási alap terén Lengyelország, ha az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletről kiad egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot az Európai Bizottság és azt az állam- és kormányfők is támogatják a jövő heti EU-csúcson – írja a Portfolio a lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentése alapján.

Jaroslaw Gowin az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott brüsszeli megbeszélése után arról beszélt, hogy:

belátják, hogy a költségvetési vétó a szándékaikkal ellentétesen mind Lengyelországnak, mind az EU többi országának anyagilag is kárt okozna és ezt nem szeretnék.

A vétó lényege az, hogy Magyarország és Lengyelország addig nem mond igent az uniós költségvetés és a 750 milliárd eurós mentőcsomag elfogadására, amíg annak része egy olyan mechanizmus is, amivel a jogállami alapelveket megsértő országok pénzügyi támogatásait fel lehetne függeszteni.

Orbán meg tudja nyerni az uniós vétóval kapcsolatos harcot, de annak súlyos ára lesz
Van, aki hamarabb hátrálhat meg, mint a magyar miniszterelnök, amivel Orbán számol is. A következmények viszont beláthatatlanok lesznek, mert akkor mostantól bármikor lehet a vétóval zsarolni.

A magyar és a lengyel miniszterelnök néhány nappal ezelőtt Varsóban egyeztetett az uniós vétóról.

Lengyelország és Magyarország az Európai Unió német soros elnökségének új javaslataira vár az uniós költségvetési csomag kapcsán

– jelentette ki Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfőn, Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki miniszterelnök varsói egyeztetése után.

A másfél órán át tartó egyeztetést követően Müller a két kormányfő múlt heti budapesti közös nyilatkozatára utalva közölte: „a lengyel és a magyar álláspont világos”.

Akár még hasznos is lehet Orbánnak a Szájer-botrány az uniós vétó ügyében
A Szájer Józseféhez hasonló botrányok csak olyan politikusoknak árthatnak Brüsszelben, akiknek van hitelük. Orbán Viktornak azonban nem hitele, hanem ereje van a vétóval kapcsolatos tárgyalásokon, ráadásul itthon még könnyebben el tudja majd adni, hogy Brüsszel tényleg bármire képes Magyarországgal szemben.

A Financial Times alapján szerdán mi is beszámoltunk arról, hogy egy speciális megoldással cselezné ki a vétót az Európai Bizottság. Az FT-nek úgy fogalmazott egy magasrangú uniós illetékes, hogy „a jelenlegi tervek szerint ez az áthidaló megoldás lemásolná az eredeti csomag hatásait”. A lap újságírója szerint a megoldást az uniós alapszerződés 122-es cikkében vészhelyzeti esetekre biztosított speciális célú eszköz (SPV) felállítása jelentheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik