Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump számára itt a vég, jöhetnek a „csodálatosan unalmas” Biden-évek

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Donald Trump gyakorlatilag elismerte, hogy veszített, Joe Biden pedig elkezdte felépíteni a meglepetésektől mentes szakértői kormányát.

Több héttel az elnökválasztás napja után Donald Trump amerikai elnök gyakorlatilag feladta reménytelen harcát a választási eredmény megváltoztatására, miután hétfőn este felhatalmazta a szövetségi kormányt, hogy indítsák meg a hatalomátadást, hogy az elnökválasztáson győztes demokrata Joe Biden felkészülten kezdhesse meg elnöki mandátumát 2021. január 20-án.

Kapcsolódó
Trump jóváhagyta: kezdődhet a hatalom átadása Amerikában
Már meg is kezdték az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztségviselőivel, elsősorban a koronavírus-járvány ügyében és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Az újraválasztást elbukó amerikai elnök a Washington Post információi szerint az utolsó pillanatig megpróbált ellenállni, és még hétfőn is arról kérdezgette tanácsadóit, nem tudják-e valahogy elérni, hogy Michigan államban, ahol Biden több mint 150 ezer szavazattal nyert, ne ismerjék el hivatalosan az eredményeket.

Viszont az elnökre egyre nagyobb nyomás nehezedett, miután az utóbbi napokban nyilvánvalóvá vált, hogy nincsen semmilyen jogi lehetősége az eredmény megváltoztatására, és a választás óta a hallgatást választó republikánus szenátorok és képviselők közül is egyre többen jelezték: elfogadják a választási eredményeket és Joe Bident tartják a megválasztott elnöknek.

Emily Kask / AFP

Donald Trump már a voksolást megelőző hónapokban is mindenféle bizonyíték nélkül állította, hogy Biden csak választási csalásnak köszönheti majd győzelmét, és az elnökválasztás után is ezt folytatta. Az elmúlt hetekben folyamatosan széles körű választási csalásokról beszélt, és kampánya egymás után indította a pereket azokban az államokban, ahol négy éve még ő, idén azonban Biden nyert.

A perek viszont sehova sem vezettek. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a Trump-kampány jogászai semmilyen bizonyítékot nem tudnak felmutatni a bíróságok előtt az elnök által emlegetett választási csalásokra, sőt, több esetben is maguk az ügyvédek közölték az őket kérdező bíróval, hogy nem állítják, hogy csalás történt volna, csak pár technikai hibát találtak.

Közben amatőr hibákat vétettek, mint például, hogy a kötelező iratok benyújtása nélkül adtak be kereseteket, vagy éppen rossz bíróságra nyújtották be azokat, és a perek kezdtek annyira reménytelenné válni, hogy a kampányt egymás után hagyták ott a neves ügyvédi irodák jogászai, miközben jogi szakértők nyíltan nevették ki a pontatlan, jogilag értelmezhetetlen, szakmai hibákkal teli kereseteket.

Vagyis az ügyeket tárgyaló bírák, a liberálisok és a konzervatívok egyaránt kezdték elveszíteni a türelmüket. Egy szövetségi bíró például elutasította a kampány halasztási kérelmét, miután szinte az összes ügyvédjük visszalépett az ügytől, és csak egyetlen egy jogászuk maradt, akinek viszont nem a választási jog a szakterülete. A bíró a döntésében közölte, elvárja tőle, hogy „felkészülten érkezzen az érvelésre és a kérdésekre”.

Matthew Brann, pennsylvaniai szövetségi bíró, aki kinevezése előtt a Republikánus Párt tagja volt, a hétvégén egy különösen éles hangú ítéletben utasította el a Trump-kampány keresetét, amiben több millió szavazat érvénytelenítését kérték. A bíró közölte, hogy egy ilyen nagy horderejű ügyben

elvárható lenne, hogy a felperes meggyőző jogi érvekkel és a széles körű korrupciót bizonyító tényekkel felvértezve érkezik, de ez nem történt meg.

Brann szétszedte a Trump-kampányt képviselő Rudy Giuliani összes jogi érvét, „Frankestein szörnyeként” jellemezve az egyik „összefércelt” beadványt, egy másikra reagálva pedig egyenesen úgy fogalmazott: „nem így működik az alkotmány”, és az ítéletében leírta, hogy a felperesek csak „megalapozatlan, erőltetett jogi érveket” tudtak felhozni, és „bizonyítékok nélküli, feltételezéseken alapuló vádakat” tudtak bemutatni.

A perek kezdtek annyira nevetségessé válni, hogy az egyébként Trumpot támogató Chris Christie, New Jersey állam egykori kormányzója és volt szövetségi ügyész az ABC televíziónak adott interjújában kijelentette:

Egészen őszintén, országos szégyen volt, amit az elnök jogi csapata művelt.

A kudarcba fulladt jogi eljárások mellett politikai erőfitogtatással is megpróbálta megmásítani az eredményeket. Pénteken Michigan állam republikánus vezetését hívatta be magához a Fehér Házba, hogy megpróbálja rávenni őket arra, ne tegyék hivatalossá az eredményeket, miközben az elnök támogatói felvetették, hogy egyes államok republikánus képviselői menjenek szembe a választási eredménnyel, és olyan elektorokat nevezzenek ki, akik Trumpra, és nem a győztes Bidenre adják majd voksaikat. De ezek sem jártak sikerrel.

Kerem Yucel / AFP

Biden emberei

Az elnökválasztási kampánya alatt drámáktól mentes, nyugodt kormányzás ígérő Biden közben szép csendben nekilátott felállítani leendő kormányát, ami olyan is lett, mint azt sokan előre megjósolták: meglepetésektől mentes.

Kapcsolódó
Ők lesznek Biden kormányának kulcsfontosságú tagjai
Antony Blinken külügyminiszter, John Kerry volt külügyminiszter pedig klímaügyi különmegbízott lesz.

Barack Obama egykori alelnöke az Obama-elnökségek alatt már bizonyított szakemberekből álló csapatot kezdett el kiépíteni, csupa olyan embert választva, akiknek évtizedes tapasztalata van a szövetségi kormány működéséről, és azonnal fel tudják venni a munkát. Ahogy az ismert republikánus kommunikációs szakember, Brendan Buck írta Twitter-oldalán:

Ezek a Biden-kinevezések és jelölések annyira csodálatosan unalmasak.

Biden csapata a tökéletes ellentéte annak, amit Trump csinált, amikor nem a szakértelem, hanem az elnök személyéhez való teljes hűség volt a fő szempont, ami alapján gyakran megfelelő képzettségek és képességek nélkül kerülhettek vezető pozícióba emberek a szövetségi kormányzatban. Biden csupa olyan, jobboldalon is elismert, elitegyetemeken végzett szakembert választott, akik évtizedeket töltöttek el Washingtonban, és a politikai élet résztvevői számára egyáltalán nem ismeretlenek, tudásukat széles körben elismerik.

Ahogy John Harris, a Politico alapító-szerkesztője írta keddi cikkében, többségük fiatalon, csodagyerekként érkezett Washingtonba, ahol hamar fontos munkákat bíztak rájuk, és most, középkorúként, hosszú várakozás után végre bekerülhetnek a legmagasabb pozíciókba.

Azaz eljött a karrieristák ideje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik