Nagyvilág

Meghalt a pedofíliával vádolt lengyel bíboros

A 97 éves Henryk Gulbinowicz ügyében nemrég hozott szigorú döntéseket a Vatikán.

Az alsó-sziléziai Wroclaw egyik kórházában hunyt el a pedofíliával megvádolt bíboros, Henryk Gulbinowicz. A lengyel média alapján az MTI azt írta, hogy a Vatikán a püspöki hivatalt jelképező jelvények használatától és az egyházi szertartásokon a részvételtől is eltiltotta a  97 éves főpásztort. A wroclawi főegyházmegye nyugalmazott érsekét november 6-án megfosztották attól, hogy székesegyházban tartsák a halotti szertartását, szentélyben helyezzék örök nyugalomra.

A bíborost tavaly májusban egy középkorú lengyel férfi jelentette fel.  Azzal vádolta, hogy 30 éve molesztálta, de felmerült az a gyanú is, hogy már nyugalmazott érsekként eltussolt pedofília-eseteket a wroclawi főegyházmegyében. A vatikáni döntés nyilvánosságra hozatalakor a wroclawi főegyházmegye bocsánatot kért a bíboros által megbántott személyektől, és már akkor közölték, hogy Henryk Gulbinowicz egészségi állapota súlyos.

A bíboros arról is ismert volt, hogy a kommunizmus idején segítséget nyújtott a Szolidaritás mozgalomnak: az érseki palotában rejtették el a hatalom elől a független szakszervezet támogatására szánt pénzt. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) új kutatásai szerint azonban a múlt század ’70-es éveiben Gulbinowicz együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, titkosügynök-jelöltként, információs forrásként tartották számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik