Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Volt tanácsadója szerint ez volt Trump legnagyobb hibája

Nagyon szoros volt a verseny a választásokon a két jelölt között, de az eredmény szerintem már világos, Joe Bident választották meg elnöknek. Azt azonban nem vitatom, hogy az elnöknek jogában áll a törvény adta keretek között kihasználni minden lehetőséget ennek megkérdőjelezésére – mondta John Bolton a Klubrádiónak adott interjújában.

Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója úgy véli, a republikánusok sem az alsóházban, sem a szenátusban nem értek el rossz eredményt a választáson, így meg kellene győzniük az elnököt, hogy ismerje el vereségét.

Azzal kapcsolatban, hogy a Trump-kormány meg akarta akadályozni Bolton könyvének megjelenését, a volt tanácsadó elmondta, a bírósági eljárás a mai napig tart, de fenntartja magának a megjelentetés jogát, és már több mint egymillió példányban kelt el a könyv.

Főiskolás kollégiumból irányítják a világ legerősebb országát
Elolvastuk Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadójának fehér házi memoárját, és nem lettünk nyugodtabbak az amerikai elnök vezetési képességeit illetően.

Bolton 2018 áprilisában kezdett el Trumppal dolgozni, és mint mondta, végig bízott abban, hogy felnő a feladatához.

Borzasztóan csalódott voltam, amikor rájöttem, képtelen felfogni a munka komolyságát, és átlátni azt, mitől lehetne jó elnökünk. Sajnos, egyszer sem gyulladt ki nála a figyelmeztető lámpa, hanem épp az ellenkezője történt, hogy haladtunk időben, úgy romlott a róla kialakított kép is

– fogalmazott. Szerinte Trump alapvetően nem volt tisztában azzal, milyen stratégiai fenyegetést jelent Oroszország és Kína, illetve nem értette az Irán és Észak-Korea jelentette tömegpusztító fegyverek jelenlétét.

Bolton Trump legnagyobb hibájának azt tartja, hogy „nem akarta felfogni, milyen veszélyt jelent az országra az új koronavírus-járvány”.

Nem akart tudomást venni arról, hogy ez – így is, úgy is –, de árt a gazdaságnak, még ha ő a homokba is dugja a fejét. Nem tett azért semmit, hogy csillapítsa a járványt és következményeit, és emiatt szenvedünk mind a mai napig a pandémiától

– vélekedett.

A Trump-Orbán kapcsolatról azt mondta, megerősíteni tudja, hogy jó kettőjük kapcsolata, ám komoly aggályaik vannak Magyarországgal kapcsolatban ettől függetlenül.

NATO-szövetséges, és egykor a Szovjetunió befolyási övezetétől függetlenné vált ország most „az oroszok befolyása alá került”, ami egyben azt is jelenti, hogy az orosz befolyás és katonai fenyegetés kiterjedt a közép- és kelet-európai térségre is. Pedig NATO-szövetségesként együtt kellene megakadályozni az orosz befolyást. Azt a befolyást, amelyet kihasználva az oroszok gyengíteni akarják a NATO-t, konfliktust akarnak szítani a tagországai között, ellenségeskedést előidézni, és ez az az ország is, amelyik, mint tudjuk, „befolyásolta az amerikai elnökválasztást”

– közölte a menesztett tanácsadó.

Bolton végül arról is beszélt, hogy noha Trump megpróbálja elhitetni az emberekkel, hogy indul a 2024-es elnöválasztáson, neki az a jóslata, és reméli, így is lesz, hogy nem indul újra.

Kiemelt kép: Al Drago / CNP / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik