Nagyvilág

Osztrák rendőrség: nincs rá bizonyíték, hogy segítettek a bécsi merénylőnek

Gerhard Pürstl osztrák rendőrfőnök szerint semmi jel nem utal arra, hogy voltak tettestársai annak a húszéves férfinak, aki november 2-án négy emberrel végzett és többeket megsebesített Bécs belvárosában.

Pürstl az Ö1 osztrák rádióadónak kedden azt mondta: nem találtak arra bizonyítékot, hogy bárki is segített a merénylőnek eljutni lakásából a tett helyszínére.

A nyomozók továbbra is vizsgálják, hogy pontosan miként jutott el a gépkarabéllyal, maroklőfegyverrel, késsel és lőszerekkel felszerelkezett támadó a belvárosba.

Pürstl kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy elkerülhető lett volna-e a terrorcselekmény, ha az alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatal hatékonyabban végzi munkáját. Az incidenst egy vizsgálóbizottságban és közszolgálati jogi fórumokon is kivizsgálják.

November 2-án egy észak-macedóniai albán családból származó osztrák férfi négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Kiemelt kép: JOE KLAMAR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik