Nagyvilág koronavírus

Kormánytagok és a magyar nagykövet is megfertőződött Kambodzsában Szijjártóék látogatása után

Eddig 1166 embert teszteltek koronavírusra Kambodzsában a magyar küldöttség látogatása miatt, amit a helyi sajtó és a kormány tagjai csak november 3-i incidensként emlegetnek.

A Khmer Times kambodzsai újság az egészségügyi minisztérium tájékoztatása alapján arról írt, hogy 1140 teszt negatív lett, több mint 20 minta eredményére viszont még várnak.

A pozitív esetek száma nőtt, a korábban már bejelentett kambodzsai testőr mellett még legkevesebb hárman elkapták a betegséget.

A lap azt írja, az egyik fertőzött Suos Yara parlamenti képviselő, a Kambodzsai Néppárt szóvivője, a másik Sar Chetra, az agrárminisztérium államtitkár-helyettese, a harmadik pedig Őry Csaba, Magyarország kambodzsai és vietnami nagykövete.

Hun Sen miniszterelnök első két tesztje negatív lett, de november 14-én és november 18-án elvégeznek majd rajta egy harmadik illetve egy negyedik tesztet is. Ő házi karanténba vonult a családtagjaival.

A kormányfő a Facebook-oldalán közölte, hogy a Szijjártó Péter küldöttségével érintkező több mint 900 embernek kötelező karanténba vonulnia, és ennek betartását ellenőrizni is fogják a hatóságok.

A november 3-i incidensnek késlekedés nélkül még novemberben véget vetünk

– írta.

Szijjártó Péter múlt hétfőn látogatott Kambodzsába, majd másnap Thaiföldön lett pozitív a mintája. Emiatt Kambodzsában azonnali intézkedéseket hozta, Phnom Penh és Kandal tartományban azonnal felfüggesztették az oktatást a magán és állami iskolákban, a Nemzeti Olimpiai Stadionban felfüggesztettek minden sporttevékenységet, valamint átmenetileg országszerte bezárták a szórakozóhelyeket, mozikat, színházakat és múzeumokat is.

Hun Sen miniszterelnök hétfőn közölte, egyelőre nem hirdetnek rendkívüli állapotot, a helyzetet kontroll alatt tartják, de óvatosnak kell lenniük.

Szijjártó: A tünetek egyelőre nem engednek
A koronavírusos külügyminiszter elmondása szerint jelenleg úgy érzi magát, mint egy „komplett influenzabeteg".

Kiemelt kép: STR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik