Nagyvilág

Nem Szlovákiából szerezte fegyverét a bécsi terrorista

A rendőrség cáfolta, hogy Szlovákiából szerezte fegyverét a terrorista.

Bécsben nem Szlovákiából származó muníciót használtak a hétfő esti merényletnél. Ezt a szlovák rendőrség közölte, miután egy osztrák hírportál előzőleg azt írta, a terrorista júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

A Paraméter szerint a rendőrség szóvivője tudatta, valóban eljutott hozzájuk olyan információ, hogy gyanús osztrákok Szlovákiában próbáltak fegyverhez jutni, ez azonban nem  sikerült nekik. Ezt az információt megosztották az osztrák rendőrökkel is.

Szlovákiában több szakértő is megerősítette, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a merénylő nem Kalasnyikovval, hanem egy délszláv gyártmányú M70-es támadópuskával lövöldözött.

A Szabad Magyar Szó egy belgrádi katonai szakértőre hivatkozva azt írta, a bécsi terrorista egy olyan fegyvert használt, ami valószínűleg a kragujevaci gyárban készült. Aleksandar Radić azt mondta, ezek a fegyverek több módon is bejuthatnak az EU-ba, néhány éve Párizsban a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merényletben is az egykori Jugoszlávia területéről származó fegyvereket használták.

Az Iszlám Állam magára vállalta a bécsi terrortámadást
Vizsgálati őrizetbe helyezték a terrortámadással összefüggésben elfogott tizennégy gyanúsítottat. 

Kiemelt kép: Rendőrök Bécs belvárosában november 3-án, a merénylet után, a lelőtt terrorista az Iszlám Állam szimpatizánsa volt. MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik