Nagyvilág

A lelőtt bécsi merénylőt korábban már börtönre ítélték, mert csatlakozni akart az Iszlám Államhoz

Az osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy a Bécsben lelőtt terrorista az Iszlám Állam radikális terrorista szervezet híve volt – írta az osztrák sajtó. Karl Nehammer közölte, hogy a férfit tavaly április 25-én 22 hónap börtönre ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Tavaly december 5-én feltételesen idő előtt elengedték, mert a fiatalkorúak bíróságáról szóló törvény hatálya alá tartozott. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a férfit a rendőrök a Szent Rupert templom közelében lőtték le.

A 20 éves Kujtim Fejzulai észak-macedón gyökerekkel rendelkezett, de Bécsben született és nevelkedett. A férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Ennek megfelelően az elkövető közelében már kiterjedt nagy razziák történtek. Összesen 15 házkutatást hajtottak végre, és több embert letartóztattak,

Védőügyvédje szerint a férfi normális családból származott, csak rossz társaságba keveredett. Elmondta: sohasem hitte volna, hogy egykori védence képes végrehajtani egy terrortámadást. Azt gyanítja, hogy egy mecsetben radikalizálódhatott, amelyet rendszeresen látogatott.

A hatóságok előzőleg a Derad nevű szervezetre bízták Fejzulait, amely iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozik. Tavaly év végén valószínűleg úgy találták, hogy nem jelent veszélyt a társadalomra nézve, különben nem engedélyezték volna idő előtti szabadulását, vélekedett a védőügyvéd.

Az osztrák bulvársajtó egy fotót is közölt a férfiról, amelyen egy AK–47 gépkarabéllyal és egy machetével pózolt.

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, az viszont már kiderült, hogy iszlamista hátterű terrortámadás történt. A merénylet során négy civil vesztette életét, továbbá a rendőrség lelőtte a Kurtin S.-t. Egy támadót elfogott a rendőrség, és legalább még egy elkövetőt keresnek.

Iszlamista terrortámadás Bécsben: négy civil meghalt, az egyik merénylőt lelőtték
Hétfőn este felfegyverzett támadók nyitottak tüzet egy zsinagógánál. Egy támadót lelőttek, egyet elfogtak, és legalább egy elkövető szökésben van. A főváros egyes részeit lezárták. A lakosságot pedig arra kérték, maradjanak otthon.

Kiemelt kép: MTI/AP/Ronald Zak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik