Nagyvilág

Iszlamista terrortámadás Bécsben: négy civil meghalt, az egyik merénylőt lelőtték

  • Hétfőn este nyolc óra körül lövöldözés volt egy bécsi zsinagógánál.
  • A hivatalos tájékoztatás szerint több fegyveres támadó volt.
  • Az egyik gyanúsítottat a rendőrség lelőtte, egy másikat letartóztattak, és legalább egy harmadikat továbbra is keresnek.
  • A hivatalos tájékoztatás szerint eddig négy civil áldozata van a támadásnak, és tizenheten megsebesültek, köztük egy rendőr is.
  • Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, förtelmes terrortámadás érte a fővárost.
  • Az osztrák belügyminiszter bejelentette, iszlamista hátterű merénylet történt.
  • Azt nem tudni, hogy a zsinagóga volt-e a célpont, az ugyanis a támadás idején zárva tartott. Az elkövetők szemtanúk szerint bárokban lövöldöztek.
  • A kormány arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

Legalább egy feltételezett elkövető továbbra is szökésben van a hétfő esti bécsi terrortámadást követően – jelentette be késő éjszakai sajtótájékoztatóján az osztrák belügyminiszter. A civil halálos áldozatok száma közben négyre nőtt.

Kedd reggel Gerhard Prüstl bécsi rendőrfőkapitány a belügyminisztérium sajtótájékoztatóján még összesen négy halálesetről beszélt. Mint mondta, az egyik lelőtt merénylő mellett három civil áldozat is volt, köztük egy nő. Később az osztrák Standard című lap – belügyminiszter által megerősített – információja szerint egy 40-50 év közötti nő is meghalt kórházba szállítása után. Sebastian Kurz kancellár tájékoztatása szerint egy idősebb férfi és egy idősebb nő, valamint egy fiatal férfi és egy pincérnő vesztette életét a támadásban.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter közben a helyi tudósítások szerint bejelentette, hogy iszlamista terrortámadás történt.

Mint mondta, házkutatásokat tartottak, és több embert letartóztattak, ám taktikai okokból nem árult el részleteket. Azt viszont hangsúlyozta, hogy a lelőtt támadó lakásában egyértelmű bizonyítékokat találtak az elkövető iszlamista hátteréről. A 20 éves Kujtim Fejzulai albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak. A férfi Bécsben született és nevelkedett, és a belügyminiszter szerint az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgár is volt. Az osztrák hírszerzés is ismerte őt, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni. Büntetett előéletű volt: 2019 áprilisában 22 hónapra ítélték, mert megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Tavaly december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték, mivel fiatal felnőttként enyhébb törvények vonatkoztak rá.

A belügyminiszter kiemelte, a terrortámadás „teljességgel alkalmatlan” próbálkozás volt az osztrák „demokratikus társadalom” megrengetésére.

Bécsben ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek.

Az osztrák rendőrség tweeter bejegyzéséből kiderült továbbá, hogy

  • A sérültek közt van egy 28 éves bécsi rendőr.
  • A gyanúsítottak egyike gépkarabéllyal és más kézi fegyverekkel is fel volt szerelkezve.
  • Az egyik elkövető „hamis” robbanóövet viselt.
  • A nyomozók az egyik merénylő lakásában videókat foglaltak le, amelyeket jelenleg elemeznek.

Az eddigi hírek szerint a bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos. Harald Sörös belügyi szóvivő szerint a hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek, és a nyomozás teljes erővel folytatódik.

A belügyminiszter korábban arra kérte Bécs lakosait, hogy lehetőleg maradjanak otthon és mindenképp kerüljék a belvárost. Hozzátette, hogy több városrészt lezártak, és kedden az iskola sem lesz kötelező. Megerősítik az ország határainak ellenőrzését is.

Ez volt hosszú évek óta a legnehezebb nap Ausztria számára

– fogalmazott.

Az ORF osztrák közszolgálati adó korábbi tudósítása szerint többen is hazaindultak azok közül, akik a lövöldözés miatt valamelyik belvárosi bárban vagy étteremben ragadtak. Egy környékbeli hotel pedig felajánlotta, hogy az érintettek ingyen megszállhatnak ott hétfő éjszaka.

A híradásokban kiemelték, hogy éjféltől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek Ausztriában, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

MTI/AP/Ronald Zak

A támadás hétfőn este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén, az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. Az erősen felfegyverkezett merénylők több helyszínen sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok azonban terrortámadásként kezelik a történteket.

A cseh rendőrség mindeközben az Ausztriával közös határaikon elkezdett szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végezni. Magyarországon erre ugye azért nincs külön szükség, mert egyébként is le vannak zárva a határaink, tehát mindenkit megállítanak.

Az egyik támadóról egyébként felvétel is készült.

Sebastian Kurz azt mondta, förtelmes terrortámadás történt.

Egyelőre nem tudnak magyar érintettről. Ezt Menczer Tamás közölte Facebook-oldalán. A külügyminisztérium államtitkára jelezte, hogy Magyarország bécsi nagykövetsége folyamatos kapcsolatban áll a hatóságokkal, de egyelőre nem tudnak magyar érintettségről.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik