Nagyvilág koronavírus

Nincs értelme az országos tesztelés megismétlésének Szlovákiában az orvosok és a polgármesterek szerint

A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása és a kormány válságstábjában ülő orvosok sem támogatják, hogy a kormány a hétvégén megismételje az országos tesztelést, írja a parameter.sk.

Pavol Jarčuška kassai virológus professzor szerint

lehet országos tesztelés, de kivéve azokat a régiókat, ahol alacsony a fertőzöttek aránya. Ahol alacsony a fertőzöttség, ott tényleg nincs nagyon sok értelme a tesztelésnek.

Peter Visolajský, az Orvosi Szakszervezet (LOZ) vezetője, aki tagja a kormány válságstábjának is, arról beszélt, az antigén tesztelés kiváló megoldás, ha helyileg, kiválasztott régiókban alkalmazzák, de egyben ismételten, két-három alkalommal hetente. Az országos tesztelésnek azonban nincs értelme, tette hozzá.

A polgármestereket tömörítő Szlovákiai Városok és Falvak Társulása a legnagyobb gondnak azt tartja, hogy sokszor egymásnak ellentmondó, pontatlan információkat kaptak. A második fordulóval kapcsolatban azt javasolják, hogy elsősorban a fertőzött területeket teszteljék.

A lap cikke szerint eddig a leghangosabban a pozsonyi városkerületek polgármesterei tiltakoztak a második tesztelési forduló ellen. A fővárosban 0,31 százalékos fertőzöttséget mutatott a tesztelés, miközben az országos átlag 1 százalék volt.

A szakmai konzílium tagjai szintén nem javasolják az országos tesztelés második fordulójának végrehajtását. Úgy vélik, csak azokban a járásokban kellene újra tesztelni, ahol az első kör után a pozitivitás aránya meghaladja az 1,5 százalékot.

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter szerint nem is feltétlenül kerül sor az országos tesztelés második fordulójára azokban a régiókban, ahol a hétvégén alacsonynak bizonyult a betegség előfordulása, de előbb minden adatot ki akarnak értékelni, a válságstáb ülése előtt nem akart jóslatokba bocsátkozni.

Szombaton összesen 2 581 113 embert teszteltek le Szlovákiában és 21 850 fertőzöttet találtak.

Túl nagy fába vágja a fejszéjét Szlovákia ötmillió ember letesztelésével
A szlovák kormány a teljes lakosságot koronavírustesztnek akarja alávetni. A kísérlettel nincs vesztenivalójuk, de a sokszor megbízhatatlan gyorstesztek, az önkéntes részvétel és a kellő tekintély hiánya miatt aligha okoznak majd európai csodát.

Kiemelt kép: VLADIMIR SIMICEK / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik