Nagyvilág

Szabadlábra helyezték a George Floyd nyakán térdelő rendőrt

Derek Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat, óvadék fejében helyezték szabadlábra.

Egymillió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték Derek Chauvint, azt a rendőrt, akinek intézkedése közben Minneapolisban meghalt az afroamerikai George Floyd – jelentette az amerikai NBC televízió szerdán Chauvin ügyvédjére hivatkozva.

A 46 éves Floyd május 25-én Minneapolisban halt meg, miután négy rendőr igazoltatás közben a földre teperte és egyikük percekig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy a fekete férfi többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. Floyd a kórházba szállítás után meghalt. A boncolás szerint halálát nyomás okozta fulladás okozta.

A rendőrök testkameráinak felvételeiből kiderült, hogy Floyd több mint hússzor mondta el a rendőröknek, hogy nem kap levegőt, egy ponton, amikor a férfi újra jelezte, hogy nem tud lélegezni, már azt is mondta a rendőröknek, hogy „meg fognak ölni”. Derek Chauvin, aki 8 perc 46 másodpercig térdelt a férfi nyakán, erre azt mondta:„akkor ne beszéljen, ne kiabáljon, rengeteg oxigén kell a beszédhez”. Floyd együttműködött a rendőrökkel, de egyikük legalább tízszer kérte meg, hogy mutassa fel a kezeit, mielőtt kiszállították az autóból.

A végzetes rendőri intézkedés nyomán a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen szervezett tüntetéssorozat öntötte el az Egyesült Államokat. A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Derek Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három kollégája ellen pedig bűnpártolás miatt emeltek vádat, még május végén.

Chauvin azóta előzetes letartóztatásban volt. A szerdai bírósági döntés értelmében a szabadlábra helyezése feltételes. Pere jövő márciusban kezdődik – írja az MTI.

Kiemelt kép: Handout/Hennepin County Jail/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik