Nagyvilág

120 év börtönre ítélték Keith Raniere amerikai szektavezért

Szexuális célú kizsákmányolás és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt 120 év börtönre ítélték az Egyesült Államokban Keith Raniere-t, a  NXIVM nevű szervezet vezetőjét. Az ítélet gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 60 éves férfi élete végéig börtönben marad.

Keith Raniere 1998-ban hozta létre a ma már több országban működő, a felszínen önsegítő workshopokra épülő szervezetét. A NXIVM (Nexium) hivatalosan egy New York állambeli, önsegítő kurzusokat és életmódtanácsokat jó pénzért osztogató, piramisjáték-szerűen működő vállalat, amely világszerte elérhető, több tízezer elégedett jelentkezővel. A szervezet azonban valójában egy szekta, amely több tucat nőt szolgáltatott ki a vezérének, aki szexuálisan és anyagilag is kihasználta a nőket.

A bíróságon az ítélethirdetés előtt 15 nő vallott arról, miket éltek át a szektában töltött éveik alatt.

Női egyenjogúság helyett szexrabszolgák és önsanyargatás
Nem a Smallville színésznője volt az egyetlen híresség, akinek köze volt az évtizedek óta működő kegyetlen szektához.

A NXIVM-nak hollywoodi színészek is tagjai voltak. A legismertebb a Smallville sorozat színésznője, Allison Mack, akit két évvel ezelőtt tartóztattak le, mert a gyanú szerint rengeteg nőt csábított a szervezethez, hogy aztán részt vegyen a szexrabszolgává nevelésükben.

Nemrég az HBO többrészes dokusorozatot vetített a NXIVM-ról. A Beavatási esküről itt írtunk bővebben:

Sikertréningként árulták a szexrabszolgaságra épült piramisjátékot
A sikerhez kell bátorság, önbizalom, kitartás – és egy amerikai piramisjátékos szervezet szerint az is kell, hogy a vezető monogramját billogozzák a nők nemi szerve fölé.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik