Nagyvilág

Trump a fal miatt rendkívüli állapotot hirdet

Előbb aláírja a kormányzat finanszírozását biztosító törvényt, amit rögtön ki is játszik.

Az amerikai szenátus után a képviselőház is megszavazta péntekre virradóan a kormány finanszírozásáról szóló törvényt. Elkerülhető az újabb részleges kormányzati leállás.

A törvény nem biztosítja az elnök által kért 5,7 milliárd dollárt a déli határon építendő falra, azt ki is zárja. 1,375 milliárdot szánnak a határbiztonság erősítésére, de a pénzt csak 55 mérföldnyi kerítés és mellette húzódó gyalogösvényre lehet költeni.

A Fehér Ház jelezte, Donald Trump aláírja a törvényt és utána rendkívüli állapotot hirdet. Így a kongresszus megkerülésével teremtheti elő mexikói határra ígért falra a pénzt.

Sarah Huckabee Sanders szóvivő szerint az elnök így akarja biztosítania a nemzet biztonságát, véget vetni a határon kialakult humanitárius válságnak. A szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell támogatásáról biztosította a rendkívüli állapot kihirdetését.

A demokrata Nancy Pelosi házelnök közölte: a mexikói határon nincs rendkívüli helyzet, nincs oka a rendkívüli állapot kihirdetésének, ha Trump ezt meglépi, a képviselőház demokrata többsége megfelelő választ ad, lehet, hogy jogi úton támadja meg az elnök döntését.

A The Washington Post értesülései szerint a rendkívüli állapot miatt nemcsak a kongresszusi politikusok, hanem Kalifornia állam és mások is pert indíthatnak Trump ellen. Xavier Becerra kaliforniai főállamügyész közölte:

bármiféle válság is lesz a határon, azt Trump elnök idézi elő.

Szerinte sincs rendkívüli állapot, ha az elnök kihirdeti, túlterjeszkedik a hatáskörén és Kalifornia állam pert indít ellene.

Mi nem blöffként kezeljük majd ezt, hanem felelősségre fogjuk vonni őt

– fogalmazott a főállamügyész.

A The Washington Post nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva úgy tudja: az igazságügyi tárca és a Fehér Ház jogászai azt tanácsolták az elnöknek, ne hirdessen rendkívüli állapotot, mert a falépítéshez szükséges pénzt másként, átcsoportosítással is előteremtheti.

Néhány napja Donald Trump El Pasóban kampányolt a fal mellett, miközben a lapok arról írtak, hogy a városban nem okoz súlyos gondot az illegális bevándorlás, a bűnözési statisztika is sokkal jobb az országos átlagnál, a Mexikó felől érkező kábítószert a gyenge vámellenőrzés miatt a térség határátkelőin csempészik be az Egyesült Államokba, nem a zöld határon át. Az elnök által ígért határkerítés megépítése ezért aligha segít ezen a problémán. (mti)

Kiemelt kép: MTI/AP/Susan Walsh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik