Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump: Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól

Lezajlott a második és egyben utolsó elnökjelölti vita Amerikában, jóval higgadtabb hangnemben, mint az első.

Donald Trump amerikai elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden volt alelnök lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott az utolsó elnökjelölti vitán, amelyet a Tennessee államban kévő Nashville-ben rendeztek meg csütörtökön este.

Trump egy adott pillanatban meg is dicsérte a vitavezetőt Kristen Welkert, az NBC televízió munkatársát. A rendezvény előtt az elnökjelölti vitát rendező bizottság rögzítette a szabályokat: mindkét politikus két-két percet kapott a válaszokra és fél percet a viszontválaszokra. A műsorvezető be is tartatta ezt. Trump a korábbi vitáktól eltérően nem volt indulatos – olvasható az MTI beszámolójában.

A vita fő témái a koronavírus-járvány, a Biden-család üzleti ügyei, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak.

A koronavírus-járványt érintve Joe Biden az elnököt okolta a járvány halálos áldozataiért. Szinte szó szerint ismételte meg az első elnökjelölti vitán mondottakat, miszerint Trump nem tudja kezelni a járványt, és szerinte pánikba esett, amikor az kitört. Úgy vélte, hogy az elnöknek nincs átfogó terve a járványkezelésre.

Trump ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy a járvány kitörésekor lezárta a repülőtereket először a Kínából, majd az Európából érkező repülőgépek előtt, amiért a demokraták, köztük Biden is, idegengyűlölőnek nevezték őt. Az elnök utalt arra, hogy Biden hónapokig a háza alagsorában berendezett stúdióból kommunikált az emberekkel, de Trump ezt nem a társadalmi távolságtartás eszközeként kezelte, hanem arról beszélt, hogy elnökként ő nem engedhette meg magának, hogy bezárkózzék.

„Én soha nem kaptam pénzt Oroszországtól, Bidenék igen” – jelentette ki Donald Trump, utalva azokra a New York Post által közölt e-mailekre utalva, melyek szerint állítólag Biden fia, Hunter Biden orosz oligarcháktól kapott pénzt, ukrán gázcégnél dolgozott, amikor az apja alelnök volt és jövedelmező üzleteket kötött Kínában. Az e-mailek valódiságát azóta többen is kétségbe vonták, és amerikai hírszerzők szerint az ügy dezinformációra jellemző jeleket mutat.

Orosz dezinformációt sejtenek a Biden-levelek mögött amerikai hírszerzők
A szakértők szerint számos tényező felkelti a gyanút.

Trump azt mondta, hogy Hunter Biden áruba bocsátotta azt, hogy alelnök apja révén bejárása van a Fehér Házba. Biden lényegében azt állította, hogy fia nem tett semmi törvénybe ütközőt és kijelentette, hogy ő soha nem kapott pénzt sem oroszoktól, sem ukránoktól, sem kínaiaktól. „Nem a családról van szó” – fogalmazott, mire Trump azzal replikázott, hogy „ez tipikus politikusi válasz”. Hozzáfűzte: „gyerünk, Joe, te jobban is tudod ezt csinálni”.

Biden felemlegette, hogy Trumpnak bankszámlája van Kínában, és több adót fizetett ott, mint Amerikában. Az elnök erre úgy válaszolt, hogy évekkel korábban a vállalatának volt kínai bankszámlája, amely már jóval azelőtt megszűnt, hogy ő indult volna a 2016-os elnökválasztáson. Az adóbevallásáról megjegyezte: milliókat fizetett be adóelőlegként. Trump később azt mondta:

Joe, rólad azt mondják, hogy korrupt vagy.

Biden erre nem reagált.

A műsorvezető rákérdezett az amerikai választásokba történő iráni és orosz beavatkozási kísérletekre. Biden azt állította, hogy az oroszok Trump győzelmét óhajtják, mert „tudják, hogy ismerem őket és ők ismernek engem”. A beavatkozási kísérletekről leszögezte, hogy „bármelyik ország, amely megpróbál beavatkozni, megfizeti majd ennek az árát”.

Trump úgy fogalmazott, hogy „Senki nem keményebb Oroszországgal, mint én” és szerinte éppen az orosz veszélyre hivatkozva sikerült meggyőznie a NATO-tagokat arról, hogy emeljék költségvetési hozzájárulásaikat az észak-atlanti szövetségben. Biden bírálta Trump Észak-Koreával kapcsolatos politikáját, az elnök erre leszögezte: a tárgyalásoknak köszönhetően sikerült elkerülni a háborút, amelyet Barack Obama neki a hatalomátadáskor reális veszélyként vázolt fel.

Hevesebbek voltak az állásfoglalások az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítás és az illegális bevándorlás ügyeiben. Trump szocialisztikusnak nevezte az Obamacare-t, míg

Biden azt fejtegette, hogy az egészségbiztosítás nem kegy, hanem jog, amely mindenkinek jár.

Trump hitet tett amellett, hogy az Obamacare kiegészítéséhez törvényben, vagy elnöki rendeletben rögzíti, hogy a biztosítók azokkal is kötelesek megállapodni, akiknek már a biztosítást megelőzően komoly betegségük van.

Az illegális bevándorlásról szólva Biden azt ígérte, hogy amennyiben megválasztják elnöknek, állampolgárságot ad 11 millió illegális bevándorlónak. A műsorvezető megkérdezte Bident: miért kellene az amerikaiaknak bízniuk benne, hiszen a migráció problémáját az Obama-kormányzat nyolc éve alatt nem oldották meg. Biden úgy válaszolt: ezúttal ő nem alelnök, hanem elnök lesz, és hivatalba lépése után egy hónapon belül előterjeszti javaslatát valamennyi illegális migráns amerikai állampolgárságára.

A vitában felmerült a határt szülők nélkül átlépő gyermekek ügye is. Trump hangsúlyozta: ezeket a gyerekeket az embercsempészek hozzák át, felhasználva őket a céljaikra, Emlékeztetett arra is: az első ketreceket, ahol ezeket a kisgyermekeket átmenetileg elhelyezték, az Obama-kormányzat állította fel. Trump kérdésbe foglalva az álláspontját, úgy fogalmazott: az Obama-Biden kormányzatnak nyolc éve volt, miért nem oldott meg egy sor problémát, például az illegális bevándorlást, vagy a büntetőjogi reformot. Biden 2a szavak embere, és nem a cselekvésé” ismételte meg Trump többször is.

A faji kérdésről szólva Biden megismételte, hogy az Egyesült Államokban rendszerszerű a fajgyűlölet. Rasszizmussal vádolta meg Trumpot, aki leszögezte: Lincoln óta ő a legkevésbé rasszista elnöke az országnak, és a feketék számára ő a legjobb elnök.

Kiemelt kép: JIM BOURG/POOL/AFP

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.