Nagyvilág koronavírus

Trump újabb vírustesztje negatív, az elnök újraindította a kampányát

Donald Trump amerikai elnök újabb vírustesztje hétfőn este negatív lett, az elnök Floridában kampányolt.  (Trump másfél héttel ezelőtt lett koronavírusos, pár napig kórházban is ápolták.)

A Fehér Ház orvosa, Sean Conley, az elnöki hivatal szóvivőjének, Kayleigh McEnanynak megküldött közleményében hétfőn leszögezte: Donald Trump hétfői vírustesztje is negatív lett, az elnök nem fertőz, nem jelent fertőzésveszélyt másokra.

Az Abbott (gyógyszergyár) BinaxNOW antigéntesztje alkalmazásával elvégzett vizsgálat eredménye több egymást követő napon is negatív volt –  fogalmazott Sean Conley. Az orvos ezzel zöld utat adott az elnöknek a kampány folytatásához.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) ezzel kapcsolatban idézte az élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) egyik augusztusi állásfoglalását, miszerint az Abbott-teszt önmagában nem elégséges a Covid-19 fertőzés kizárásához, és nem javasolt egyedüli tesztként alkalmazni sem a kezelés eredményességének alátámasztására, sem a páciens döntéseinek meghatározására.

Trump ezek után – az előzetes terveknek megfelelően – hétfőn este már Floridában kampányolt. Kedden Pennsylvaniába, szerdán Iowába, csütörtökön pedig Észak-Karolinába utazik.

Közben kampánykörúton van Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje is. Bidenen szintén rendszeresen végeznek vírustesztet, a legutóbbi hétfőn lett készen, és negatív volt. A 78 éves demokrata párti politikus – az Obama-kormányzat egykori alelnöke – Ohióban kampányolt.

Kiemelt kép: Brendan Smialowski / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik