Nagyvilág

Lukasenka bebörtönzött ellenzékieket látogatott meg

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök bebörtönzött ellenzékiekkel találkozott, köztük a Koordinációs Tanács tagjaival – számolt be egy államközeli tévécsatorna szombaton.

Lukasenka négy és fél órán át tartózkodott a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság (KGB) vizsgálati fogdájában. Többek között találkozott Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölttel, akit még a választási kampány kezdetén bebörtönöztek. A megbeszélések témájáról semmit sem tudni, mert a felek titoktartást fogadtak.

A tárgyalás során Lukasenka állítólag azt hangsúlyozta, hogy „az alkotmányt nem az utcán írják”. A Nexta fehérorosz ellenzéki hírportál értesülései szerint a változásról és az alkotmányról eshetett szó a találkozókon.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések. Az országot 26 éve vezető Lukasenka a szavazatok több mint 80 százalékát szerezte meg a hivatalos eredmények szerint, de az ellenzék úgy véli, választási csalás történt. A voksolás eredményét a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el. A megmozdulásokon ezreket vettek őrizetbe, és a legtöbb ellenzéki vezető börtönben ül, vagy kényszerből külföldre menekült.

Eközben Nagy-Britannia nyomásgyakorlás céljából ideiglenesen visszahívta fehéroroszországi nagykövetét, Jacqueline Perkinst. Korábban több európai ország hasonló döntést hozott.

Lengyelország és Litvánia összesen 35 diplomatát rendelt haza minszki diplomáciai képviseletéről a fehérorosz hatóságok nyomására. Minszk a két diplomáciai képviselet létszámának csökkentését szorgalmazta „egyértelműen káros tevékenységük miatt”.

Dominic Raab brit külügyminiszter elmondta: országa elítéli Fehéroroszország lengyel és litván diplomaták kiutasítására vonatkozó döntését. Lengyelország és Litvánia befogadott több fehérorosz ellenzékit, akiket hazájukból elüldöztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik