Nagyvilág

A Világélelmezési Program kapja a Nobel-békedíjat

A Világélelmezési Programnak (WFP) ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság, jelentette be Berit Reiss-Andersen elnök pénteken délelőtt Oslóban.

Az indoklás szerint a WFP vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni és mindent megtesznek az éhség elleni küzdelemben.

A Világélelmezési Program a Világélelmezési Tanácstól függetlenül, 1963 óta működik az ENSZ és a FAO közös programjaként. Évente csaknem egymilliárd dollár értékű segély elosztását végzi, amelynek forrásait önkéntes (pénzbeli és természetbeni) kormányfelajánlások biztosítják.

A héten több kategóriában is kihirdették a kitüntetetteket:

A díjat alapító Alfred Nobel 125 éve, 1895. november 27-én kelt végrendeletében a fizikai, a kémiai, a fiziológiai vagy orvosi, az irodalmi, illetve a békedíj megalapításáról rendelkezett, a közgazdasági Nobel-díjként emlegetett Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíjat fennállásának 300. évfordulóján a svéd központi bank alapította 1968-ban.

Az eddig 597 alkalommal odaítélt Nobel-díjaknak 1901 és 2019 között összesen 950 kitüntetettjük (923 személy és 27 szervezet) volt, de a többször is kitüntetettek miatt a díjazottak között 919 személy és 24 szervezet szerepel. A kitüntetettek számát tekintve az orvosi Nobel-díj vezeti a listát, a 110 alkalommal odaítélt elismeréssel 219 személyt jutalmaztak, 39 alkalommal egy tudós kapta, 33-szor ketten, 38-szor hárman osztoztak rajta. A díjat összesen 49 alkalommal nem osztották ki, ezen alkalmak többsége a két világháború időszakára esett.

Kiemelt kép: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik