Nagyvilág koronavírus

Elmarad a 2020-as Nobel-díjak stockholmi átadója utáni bankett a koronavírus miatt

A koronavírus-járvány okozta félelmek miatt több mint fél évszázad után idén először nem rendezik meg Stockholmban a Nobel-díjak átadója utáni bankettet – adta hírül kedden a Dagens Nyheter című svéd napilap.

Az MTI szerint a 2020. évi Nobel-díjak nyerteseit ősszel ki fogják hirdetni, de a bankett, amelyet hagyományosan december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján rendeznek mintegy 1300 vendég részvételével, elmarad.

Két probléma is van. Ilyen sok embert nem lehet egymás mellé leültetni. És az is bizonytalan, hogy érkezhetnek-e akkor Svédországba emberek

– mondta Lars Heikensten, a Nobel Alapítvány elnöke a napilapnak.

Utoljára 1956-ban mondták le a bankettet a Magyarország elleni szovjet invázió elleni tiltakozásul, és az első és a második világháború alatt sem rendezték meg.

Frissítés: az MTI javította hírét megjelenés után, amely helyesen így hangzik: “Elmarad idén a Nobel-díjak stockholmi átadását követő bankett”.

Kiemelt kép: Az tavalyi közgazdasági Nobel-emlékdíjjal kitüntett Abhijit Banerjee indiai-amerikai közgazdász (b) átveszi az elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd királytól a stockholmi hangversenyteremben 2019. december 10-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség pool/Jonas Ekstomer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik