Nagyvilág

Rohamosan nő a súlyos esetek és halottak száma Csehországban

Csehországban rohamosan terjed a koronavírus-járvány, a napi fertőzöttek száma csütörtökön – a héten már harmadik alkalommal – lépte túl az eddigi legmagasabb szintet és ugrásszerűen nő a súlyos esetek és a halottak száma is – írja az MTI.

Az egészségügyi minisztérium honlapján péntek reggel megjelent kimutatás szerint csütörtökön minden eddiginél több, 5394 fertőzöttet regisztráltak. A kór márciusi megjelenése óta a fertőzöttek száma már túllépte a százezret.

Ugrásszerűen emelkedik a kórházban kezeltek (1741), a lélegeztetőgépre szorulók (360) és a halottak száma (869) is. Szerdán 42 ember halt meg, amely az eddigi legmagasabb napi szám. A csütörtöki adat még nem ismert.

A konzervatív Lidové Noviny című lap azt írta pénteken, hogy miután a kormány az új óvintézkedések meghozatala előtt szokatlan módon konzultációra hívta az ellenzéket, mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a járványhelyzet rendkívül súlyos.

A Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap szerint a csütörtökön ismertetett új óvintézkedésekkel, amelyek alapján két hétre bezárnak a kulturális intézmények és a sportlétesítmények, gyakorlatilag “befagyasztják a közösségi életet”, és az intézkedések komoly hatással lesznek a gazdaságra is.

Kiemelt kép: A koronavírus-járvány miatt védőöltözetet visel a cseh választási bizottság egyik tagja, miközben egy szavazóurnát tart a kezében egy autós szavazóállomáson a szenátusi választás második fordulójában Prágában 2020. október 7-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik