Nagyvilág

Terjed az amazonasi erdőtűz, a brazil elnök szerint ez fake news

Tovább terjedt a tűz az Amazonas vidékén és a Pantanal mocsárvidéken 2020 első kilenc hónapjában, jóllehet Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is tagadja ezt, és a civil szervezeteket, valamint a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

A Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában elterülő Pantanalban megháromszorozódott a tűzesetek száma, 6055-ről 18 260-ra nőtt január és szeptember között, ami 201 százalékos növekedést jelent – derül ki a brazil állami Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adataiból.

Az ENSZ által a világörökség részének nyilvánított Pantanalban – amelynek nagysága megfelel Belgium, Svájc, Portugália és Hollandia együttes területének – még soha nem tombolt ekkora tűz az említett időszakban az adatok elemzésének 1998-as kezdete óta.

A tűz mértéke a brazil esőerdőben is fokozódott az idén, annak ellenére, hogy a kormány kifejezetten elkötelezte magát aziránt, hogy fellép a jelenséggel szemben a világot sokkoló 2019-es felvételek után. Az Amazonasban 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma 2020 első kilenc hónapjában, összesen 76 030-at jegyeztek fel, és ezeket az ökológusok részben a növekvő erdőirtásnak tulajdonítják a bolygó tüdejének tartott esőerdőben. Csak szeptemberben az amazonasi tüzek száma mintegy 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben a Pantanalban 180 százalékkal, ami történelmi rekordnak számít.

A lángok annak ellenére terjedtek el ilyen mértékben, hogy a brazil kormány korábbi döntésének értelmében július 16-tól tilos volt tüzet gyújtani a vetési szezon előkészítése miatt. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtöki értékelése szerint teljes mértékben “kudarcot vallott a jogi eszköz” a természeti katasztrófa megállítására. A szervezet akképp vélekedett: a helyzet súlyossága mindenekelőtt Bolsonaro kormányának környezetvédelmi politikáját “tükrözi”.

Jair Bolsonaro azt állítja, sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban. Az elnök továbbra is a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

Bolsonaro az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán a múlt héten mondott beszédében védelmébe vette kormánya környezetvédelmi politikáját.

Brazília a legdurvább dezinformációs kampány célpontja az erdőtüzek sújtotta Amazonasszal és a Pantanal mocsárvidékkel kapcsolatban

– jelentette ki. A kormány zéró toleranciát tart fenn a környezetvédelmi bűnökkel szemben – hangoztatta.

Úgy vélte, hogy a nemzetközi intézmények által támogatott, hamis információkat terjesztő kampány Brazíliához fűződő homályos érdekeken nyugszik.

Kiemelt kép: CARL DE SOUZA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik