Élet-Stílus koronavírus

Nem érez illatokat és ízeket a koronavírusból kigyógyult séf

A brazil férfi nem tudja, mikor lesz képes ismét a konyhán dolgozni.

Dudu Mesquita a 4,7 millió brazil egyike, aki elkapta a koronavírust. Enyhe lefolyású volt nála a betegség, mindössze egyetlen szövődménnyel küzd: öt hete nem érez ízeket és illatokat. Ami meglehetősen komoly problémát okoz neki, lévén, hogy egy brazil étteremlánc séfjeként dolgozik.

A 45 éves férfinak nem tudták megmondani az orvosok, mikor tér vissza a szaglása, mikor fog tudni újra ízeket érezni; így pedig nem tud – és nem is igazán akar – konyhán dolgozni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Chef Dudu Mesquita (@chefdudumesquita) által megosztott bejegyzés, Szept 23., 2020, időpont: 11:03 (PDT időzóna szerint)

A Washington Post cikkében több olyan brazil emberről is szó esik, akiknek megváltoztatták az életét a vírus szövődményei: a lap egy triatlonistáról ír, aki annyira legyengült a betegség következtében, hogy nem tudja, versenyezhet-e még valaha; egy nő pedig, aki korábban vasárnaponként énekelt a templomban, egyelőre (?) nem térhetett vissza Isten házába, lévén, hogy a Covid óta gondjai vannak a hangképzéssel.

Ami az ízlelés és a szaglás elveszítését illeti: a lap szerint az olaszországi betegek 20 százalékának 4 héten belül nem tértek vissza az életébe ezek a funkciók, a brazilok 5 százaléka pedig a gyógyulást követő 3 hónap múlva sem érzett ízeket és illatokat.

Az első hivatalos Rio de Janeiró-i koronavírus-fertőzöttet február 18-án nyilvánították gyógyultnak, de a 28 éves nőnek azóta nem tért vissza a szagló- és ízlelőképessége. Azt mondja, hét hónapja nem javult a helyzet, és semmilyen jel nem utal arra, hogy ez az állapot változni fog.

 

Kiemelt kép: Getty (illusztráció)

Szlávik: A koronavírusból felgyógyultak jelentős része még hónapokig fáradtságra panaszkodik
Súlyos szövődményeket hagyhat hátra a vírus, szinte valamennyi szervrendszert támadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik