Nagyvilág

Orbán Viktor hiába követeli az uniós biztos lemondását

Ursula von der Leyen megüzente: nagyon szorosan együttműködik Vera Jourovával, és teljes a bizalma iránta.

Megkapta Orbán Viktor levelét Ursula von der Leyen, akinek azonban továbbra is töretlen a bizalma Vera Jourova alelnökben – írja a Portfolio az Európai Bizottság szóvivőjére hivatkozva. A szóvivő bejelentette, szerdán, egy nappal az uniós csúcs előtt,  nyilvánosságra hozzák a tagállamok jogállamisági helyzetét bemutató első jelentést.

Abból kiderül, a Bizottság hogyan ítéli meg a magyar demokrácia és a jogállamiság helyzetét. Arra többszöri kérdésre sem válaszolt a szóvivő, hogy magánvéleményét fogalmazta-e meg az alelnök, amikor beteg demokráciaként beszélt Magyarországról, ami miatt a magyar kormány az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért felelős tagjával felfüggesztette a kapcsolatokat.

Hivatalos: Orbán Viktor lemondatná Vera Jourovát
A magyar kormány az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért felelős tagjával felfüggeszti a kapcsolatokat.

A szóvivő azt ugyanakkor megismételte, hogy Ursula von der Leyen nagyon szorosan együttműködik az értékekért és átláthatóságért felelős biztossal, a Bizottság alelnökével, és teljes a bizalma iránta. Ezek alapján nem valószínű, hogy teljesül Orbán Viktor kívánsága, hiszen von der Leyen, szóvivője útján, gyorsan és határozottan megvédte alelnökét.

A Portfolio emlékeztet rá, hogy Jourová egy másik uniós biztossal együtt hónapokig dolgozott a minden tagállamra 4 kategória szerint kiterjedő jogállamisági jelentésen (bírósági rendszer függetlensége, fékek és ellensúlyok, médiaviszonyok, korrupció elleni küzdelem), így nem véletlen, hogy kiemelten figyel rá a magyar kormány.

Szél: Ócska trükk Orbán akciója az EU-biztos ellen
Annak külön diszkrét bája van, amikor Orbán Viktor hivatkozik az EU alapszerződéseire, alapértékeire, amiket semmibe vesz – írja független képviselő. 

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az EU helyreállítási tervéről a lisszaboni székhelyű Champalimaud Alapítvány épületében szeptember 29-én. MTI/AP/Pedro Rocha

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik