Belföld

Hivatalos: Orbán Viktor lemondatná Vera Jourovát

A magyar kormány az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért felelős tagjával felfüggeszti a kapcsolatokat.

A magyar miniszterelnök erről levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. Orbán Viktor szerint ugyanis Magyarországot és a magyar embereket sértette meg a testület alelnöke, Vera Jourová, tudatta Havasi Bertalan. A kormányfő sajtófőnöke hozzátette: Orbán Viktor szerint az EU-biztosnak ezért távoznia kell tisztségéből. Ez elengedhetetlen.

A magyar miniszterelnök levelében azt írta, hogy „Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját”.

Orbán Viktor úgy érzi, az alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen az elnökhöz fordulni.

A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan »beteg demokráciának« nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy »nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.« E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan.

A kormányfő szerint e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.

Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat

– tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.

Varga Judit: Az Európai Bizottság alelnökének azonnal le kell mondania
Vera Jourová nemrég azt mondta, hogy a magyar demokrácia beteg.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa a minap a Der Spiegelben mondta azt, hogy az Orbán Viktor által áhított demokrácia nem illiberális, hanem beteg. Jourová a magyar média állapotát ijesztőnek nevezte, arról is beszélt, hogy eltűnőben van a sokszínűsége, pedig nincs demokrácia, ha a társadalom nem tud szabadon tájékozódni. A biztos azt is nyilvánvalóvá tette, nem fog engedni abból, hogy a demokratikus normák érvényesülésétől függjön a támogatások kifizetése, szerinte így lehet jobb belátásra lehet bírni a jogállamiságot módszeresen sértő országokat.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár később az állami hírtévében azzal magyarázta főnöke levelét, hogy Vera Jourovát kijelentései alkalmatlanná teszik arra, hogy EU-biztos legyen.

Kovács Zoltán szokatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság alelnöke kritikus megjegyzést tegyen egy kormányra. Neki, csakúgy, mint a bizottság egészének pártatlanul kellene őrködnie a fölött, hogy mindenki a jogszabályok szerint tevékenykedjen.

Az államtitkár az állami rádió reggeli műsorában azt mondta, ami történt, egy magát elfogulatlannak tartó bizottság részéről teljesen elfogadhatatlan. Szerinte az uniós intézmények jövőjét csak az tudja biztosítani, ha Magyarországgal és a közép-európai országokkal szemben a politikai boszorkányüldözéseket befejezik.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik