Belföld

Szél: Ócska trükk Orbán akciója az EU-biztos ellen

Annak külön diszkrét bája van, amikor Orbán Viktor hivatkozik az EU alapszerződéseire, alapértékeire, amiket semmibe vesz – írja független képviselő.

Szél Bernadett egyáltalán nem tartja véletlennek Orbán Viktor mostani támadását Vera Jourová ellen. A független képviselő közösségi oldalán azt írja, a kormányfő előre megágyaz annak a kormányzati kommunikációnak, amely majd politikailag elfogultnak minősíti az Európai Bizottság minden bizonnyal elmarasztaló jogállamisági jelentését.

Átlátszó trükk ez.
Ha már most azt mondják, Jourová elfogultan bírálja a magyar kormányt, akkor a jelentés megállapításait egy laza mozdulattal söpörhetik le az asztalról, mondván: politikai támadás ez, a jogállamisági jelentés pedig egy politikai furkósbot, semmi más, Jourovának valami baja van velünk, különben is liberális.

Szél Bernadett szerint a magyar kormányfő módszereit mára mindenki kiismerhette. Ő nem vitázik, nem érvel, nem állít tényeket szembe a tényekkel, ő vitapartnere hitelességét ássa alá.

Hivatalos: Orbán Viktor lemondatná Vera Jourovát
A magyar kormány az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért felelős tagjával felfüggeszti a kapcsolatokat.

Ócska trükk.

Annak külön diszkrét bája van, amikor Orbán Viktor hivatkozik az EU alapszerződéseire, alapértékeire, amiket szisztematikusan semmibe vesz – írja független képviselő. Szél Bernadett szerint ugyanis a Fidesz elnöke

módszeresen felszámolja a tisztességes politikai verseny feltételeit, felismerhetetlenségig szűkítve a sajtószabadságot és irdatlan propagandagépezetet működtetve közpénzen,

megszáll minden független intézményt, kiiktatja az összes hatalmi féket és ellensúlyt, kilopja még a szemünket is, hogy

saját és oligarchái kezében hatalmas vagyonokat halmozzon fel. Orbán Viktor és az uniós alapértékek csak egyféleképpen szerepelhetnek egy mondatban: amikor azok semmibe vételéről van szó. Más összefüggés nincs és ne is merészeljen arra hivatkozni egyetlen percig sem.

A független képvislő külön kitér arra, hogy Orbán maga mondta, illiberális demokráciát épít. Szerinte ez azt jelenti, hogy megvonják a kisebbség jogait, totális hatalmat építenek a többségre hivatkozva, leépítik a sajtó- és a szólásszabadságot és minden autonómiát a társadalomban. Ebben a rendszerben nem a hatalom van alárendelve a jognak, hanem a jog a hatalomnak.

Ha Orbán illiberális rendszert épít, akkor vállalja fel: igen, valóban nem felel meg a nyugati mércének, az uniós alapértékeknek, a liberális demokrácia elvárásainak. Márpedig az unió anno ezekre az alapokra épült — utólag nem lehet ezeket átértelmezni.

Szél Bernadett arra kéri Orbán Viktort, legyen bátor, vállalja az illiberalizmusát, vállalja, hogy nem tiszteli a szabadságjogokat, mert nem hisz bennük, vállalja torz nézeteit — és annak következményeit! Tettek és következmények — ez a világ rendje!

Nem véletlen Orbán Viktor egész pályás letámadása Vera Jourová alapjogi biztos ellen. Ő felel ugyanis azokért a…

Közzétette: Szél Bernadett – 2020. szeptember 29., kedd

Kiemelt kép: Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a testület rasszizmus elleni akciótervét ismerteti Brüsszelben szeptember 18-án. MTI/AP pool/Olivier Matthys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik