Nagyvilág

Macron segítséget ígért Szvjatlana Cihanouszkajának

Segítséget ígért Emmanuel Macron francia elnök kedden Vilniusban Szvjatlana Cihanouszkajának fehérorosz ellenzéki vezetőnek, aki az elnökválasztást követően Litvániába menekült, számolt be az MTI.  

Vilniusi látogatásán Macron újságíróknak elmondta: országa mindent megtesz, hogy gyakorlatias segítséget nyújtson, és közvetítsen a fehérorosz belpolitikai válságban. Hozzátette: a haladás reményében az lenne a legjobb, ha az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében kerülhetne sor a tárgyalásokra.

Cihanouszkaja megerősítette: félórás beszélgetésük során ígéretet kapott Macrontól, hogy segít közvetíteni a fehérorosz belpolitikai válságban, és mindent megtesz, hogy a politikai foglyok visszanyerjék szabadságukat. Jelezte: meghívást kapott, hogy tartson beszédet a francia parlamentben, amelyet elfogadott.

Ez volt az ellenzéki vezető eddigi legfontosabb találkozója az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás óta, amelyen a hivatalos adatok szerint az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka a szavazatok több mint 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Cihanouszkaja eddig több uniós külügyminiszterrel, illetve a lengyel, a litván és a norvég vezetővel folytatott megbeszélést.

Litvániai látogatásának első napján, hétfőn Macron felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy ne vegyék őrizetbe a tüntetőket, engedjék el az önkényesen elfogott aktivistákat.

Kiemelt kép: Ludovic MARIN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik