Nagyvilág

Tömeges letartóztatások Fehéroroszországban az elnökválasztás előtt

Egyes jelentések szerint legalább 80, más jelentések szerint 140 embert vettek őrizetbe egy nagygyűlésen Minszkben, amelyen a résztvevők követelték, hogy engedjék szabadon az augusztusi elnökválasztás előtt őrizetbe vett társaikat.

A Viasna helyi jogvédő szervezet tájékoztatása szerint a péntek esti rendezvény résztvevői élőláncot alkottak, egyben követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon az elmúlt hetekben őrizetbe vett több tucatnyi másként gondolkodót, többek között Mikola Sztatkevics ismert ellenzékit. A hatóságok a politikust május 31-én vették őrizetbe, majd 15 napi elzárásra ítélték, mert engedély nélküli demonstrációt szervezett.

Orbán szerint lehetnének szorosabbak a magyar-fehérorosz kapcsolatok
De elvileg minden jó a miniszterelnök szerint.

Mikola Sztatkevics korábban több évet töltött börtönben, miután az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként indult a 2010-es választáson. A Viasna központ adatai szerint több mint húsz embert vettek őrizetbe számos városban megtartott gyűléseken. Egyeseket azóta szabadon engedtek. Lukasenka annak ellenére rendelt el megtorló műveleteket ellenzékiek ellen, hogy ezeket az akciókat élesen bírálta az Európai Unió.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást. Az országot 1994 óta irányító 65 éves Lukasenka újra, immár hatodszor indul a tisztségért. Az előző, 2015-ös elnökválasztáson a szavazatok 83,5 százalékát sikerült megszereznie a fehérorosz választási bizottság szerint. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői a korábbi elnökválasztások eredményét csalásra és megfélemlítésekre hivatkozva nem ismerték el. Pénteken lehetett utoljára aláírást gyűjteni az elnökválasztás jelöltjei számára.

Kiemelt kép: SERGEI GAPON/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik