Nagyvilág

Német EP-képviselő: Az elnökség bevette Orbán blöffjét

Hollandia, több skandináv ország és számos EP-képviselő kritizálja a németeket, amiért új kompromisszummal álltak elő a jogállami mechanizmus bevezetéséről, hogy Orbán Viktor is rábólinthasson, írja a Guardian.

Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő szerint az Európai Parlament úgy fogadta el júliusban az EU-költségvetést, hogy azt a jogállamisághoz kötötték, de a Németország által most megfogalmazott szöveg rosszabb lett, mint amiben néhány hónappal ezelőtt megállapodtak.

Nem igazán értem, hogy a német elnökség miért adta be a derekát Orbánnak. Minősített többséggel megszavaztuk a jogállami mechanizmust, aztán bevették Orbán Viktor blöffjét

– magyarázta, hozzátéve, szerinte a magyar miniszterelnök meghátrált volna, ha az EU-s pénzek folyósítását veszélyben érezte volna.

Freund arról is beszélt, a most kiszivárgott dokumentum értelmében a tagállamok kirúghatják az összes bírójukat, de attól még hozzájutnak majd az EU-s forrásokhoz.

Lengyelország elbocsáthatja a bíróit, de nem fizetik meg az árát. Ez nem jogállami mechanizmus, hanem valami furcsa dolog, amivel a korrupció ellen akarunk harcolni

– tette hozzá.

Kiveszik a jogállami mechanizmusból a jogállamot, hogy Orbán is rábólinthasson
A németek új kompromisszummal álltak elő a jogállami mechanizmus bevezetéséről. A kiszivárgott dokumentum szerint rengeteg dologban engedtek a magyaroknak és a lengyeleknek. A jogállami mechanizmus persze így is megmarad, csak a neve lesz más és sokkal nehezebb lesz alkalmazni.

Kiemelt kép: Rolf Vennenbernd/dpa/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik